Οικ. Πατριάρχης από Κρήτη: “H απόφαση κάποιων να μην έρθουν θα τους βαραίνει” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Κρήτη βρίσκεται πλέον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την αντιπροσωπία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φθάνει λίγο μετά τις 13.30  το μεσημέρι της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Χανίων.

Ο  ίδιος μάλιστα  στη σύντομη ομιλία του από την πίστα του αεροδρομίου Ι.Δασκαλογιάννης ,έστειλε και σαφές μήνυμα προς όλους όσοι δεν θα παραβρεθούν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για όσους δεν έρθουν θα βαρύνει τους ίδιους αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χανίων.

Και όλα αυτά ενώ δευτερόλεπτα αργότερα γινόταν  γνωστό ότι το Πατριαρχείο Σερβίας  θα μετέχει κανονικά στη Σύνοδο με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο και ήδη ο εκπρόσωπος της Σέρβικης εκκλησίας μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος έχει ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης  Ειρηναίο για την άφιξη αύριο τη Σέρβικης αντιπροσωπείας .

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Κρήτη

Δεκάδες επίσημοι βρέθηκαν από νωρίς στο αεροδρόμιο των Χανίων, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια από τις αστυνομικές Αρχές ενώ ιδιαιτέρως έντονη και η παρουσία των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα στρατιωτικά αγήματα μέσα από μια λιτή τελετή απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αμέσως μετά ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χαιρέτισε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης για να τον υποδεχτούν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων κατά την άφιξη του είπε τα εξής:

Ευλογημένοι οι Κρήτες οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούν καύχημα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ήρθα πολλές φορές στην Κρήτη και ξαναέρχομαι με μεγαλύτερη χαρά και ενθουσιασμό διότι στην Κρήτη βιώνω την φιλοξενία των κατοίκων της.

Βεβαίως στην χαρά του ιστορικού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μην είναι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απόφαση η οποία βαραίνει τους ίδιους και μόνο.

Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το πρόγραμμα που έχουμε όλες οι εκκλησίες στην Κρήτη και να εξετάσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον ορθόδοξο κόσμο.

Εύχομαι οι εκκλησίες αυτές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να βρεθούν στην Κρήτη οι οποίοι θα έχουν επίσης τη χαρά να γευτούν την φιλοξενία όλων των Κρητών και το λέω αυτό γιατί έχω προσωπική πείρα από την συμπεριφορά τους.

Εύχομαι το Πανάγιο Πνεύμα να μας φωτίσει να πράξομε το χρέος και το καθήκον μας στο ακέραιο από το μήνυμα που έχει δώσει σε εμάς ο κόσμος.

Όλοι κοπίασαν πολύ για την προετοιμασία της Συνόδου και ειδικά το ελληνικό κράτος και η ελληνική εκκλησία αλλά και οι τοπικοί άρχοντες και όσοι ήρθαν από την Αθήνα που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο γεγονός.

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και εύχομαι να περάσουμε αλησμόνητες ημέρες.

 

Η κλεψύδρα του χρόνου θα μετράει αντίστροφα πλέον, για το εύρος ή όχι της υλοποίησης μιας υπόθεσης που η προετοιμασία της ξεκίνησε πριν από 12 Οικουμενικούς Πατριάρχες και που είναι ανοιχτή ως προς τη συμμετοχή των 14 Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ουσιαστικά αύριο Πέμπτη το απόγευμα, οπότε έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των αφίξεων των Προκαθημένων των 13 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων στα Χανιά, θα γνωρίζουμε ενδεχομένως τα οριστικά “ναι” και “όχι” στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.

Ακόμη και τότε, όμως, θα υπάρχει η ελπίδα της “τελευταίας στιγμής”, αφού μεθαύριο Παρασκευή το πρωί μεσολαβεί η Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των 14 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Μετά από αυτή συμμετοχές και απουσίες θα έχουν “κλειδώσει” οριστικά και αμετάκλητα. Βέβαιη αποχή εκτιμάται ότι θα έχουμε από Αντιόχεια, Μόσχα και Βουλγαρία, ενώ μέχρι την ύστατη ώρα θα είναι αμφιλεγόμενο το τι θα πράξουν Γεωργία και Σερβία.

Ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας να απέχει από τη Μεγάλη Σύνοδο στο Κολυμπάρι Χανίων, εφόσον το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιλέγει την αναβολή, μία ρηματική διακοίνωση της ρωσικής Πρεσβείας έρχεται να αποδείξει τις λεπτές γεωπολιτικές κινήσεις που κρύβονται πίσω από τη σύναξη των Ορθοδόξων Ιεραρχών. Σε αυτή η Πρεσβεία της Ρωσίας γνωστοποιεί στην ελληνική κυβέρνηση την άφιξη της πατριαρχικής αντιπροσωπίας με πτήση απευθείας από Μόσχα στα Χανιά στις 16 Ιουνίου και την αναχώρησή της την Κυριακή στις 26 Ιουνίου και πάλι απευθείας για Μόσχα.

Με απλά λόγια η ρωσική κυβέρνηση, θέλοντας να καταδείξει έστω και επικοινωνιακά ότι δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά, εμφανίζεται περίπου να αγνοεί την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας και να ανακοινώνει εθιμοτυπικά την άφιξη της ρωσικής αντιπροσωπίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από την κίνηση αυτή της ρωσικής κυβέρνησης κρύβεται η αγωνία της στο ενδεχόμενο ανακήρυξης του αυτοκεφάλου που η ουκρανική κυβέρνηση ζητά για την Εκκλησία της από το Φανάρι, μετά την ένταση με τη Ρωσία. Πηγές από το Φανάρι σχολίαζαν ότι μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας για αποχή σε περίπτωση μη αναβολής της Συνόδου, «η ανακοίνωση αυτή της Εκκλησίας της Μόσχας δείχνει ξεκάθαρα ότι το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε τρίτες Εκκλησίες και να βρει τρόπο να δραπετεύσει από τις εργασίες της Πανορθοδόξου».

Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνείται να αναγνωρίσει θέμα αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία υποδεικνύοντας την κανονικότητα υπαγωγής της στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Άλλωστε, είναι τουλάχιστον άκομψο μια κρατική παρέμβαση όπως αυτή της Ουκρανίας να οδηγεί σε εκκλησιαστικές αποφάσεις – παρότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε δει και είχε και διακρατικού επιπέδου συμφωνία συνεργασίας με την ουκρανική Πολιτεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση αναμένεται και από την Πρεσβεία της Σερβίας για τη δική της πατριαρχική αντιπροσωπία, παρότι και αυτή είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της.

Στο μεταξύ, και ενώ πέντε Πατριαρχεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν άρνηση συμμετοχής (Μόσχα, Γεωργία, Βουλγαρία, Αντιόχεια, Σερβία), αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα στο Κολυμπάρι Χανίων, στην επεξεργασία του μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου, που είναι τρόπον τινά και το τελικό ανακοινωθέν, μέχρι και τη Δευτέρα, μετείχαν τεχνικά κλιμάκια και των 14 Εκκλησιών… Δηλαδή ακόμη και αυτών που έχουν δηλώσει ότι δε θα παραστούν στη Σύνοδο.

Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Δήλωση με νόημα

«Οι αποφάσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δε θα επηρεάσουν την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη. Με βάση τις αποφάσεις του Ιανουαρίου της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα συνεχιστεί», είπε στο RIA Novosti το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Πανορθοδόξου, πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και υπεύθυνος για το συντονισμό των συναντήσεων – η “ψυχή” ουσιαστικά στο τεχνικό κομμάτι της οργάνωσης της Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι.

«Θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το μήνυμα της Πανορθόδοξης. Αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα, θα είμαστε επίσης σε θέση να τα συζητήσουμε πριν από την Πανορθόδοξη», είπε ο ιερέας.

Σημείωσε ακόμη πως η απόφαση της 28ης Ιανουαρίου εγκρίθηκε σε συμφωνία με τους Προκαθημένους όλων των 14 τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και έλεγε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. «Έχουμε μια απόφαση που προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στη Σύνοδο. Και τώρα περιμένουμε ότι θα έρθουν όλοι οι Προκαθήμενοι, όπως συμφωνήθηκε από όλες τις 14 Εκκλησίες», είπε ο πατήρ Αλέξανδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ζητήσει να αναβληθεί η Πανορθόδοξη, απάντησε: «Μπορούμε να δούμε ότι αυτό που αποφασίσθηκε στις 28 Ιανουαρίου παραμένει σε ισχύ. Έτσι, εάν απαιτούν Σύναξη, έχει ήδη μια προγραμματισμένη στις 17 Ιουνίου».

Με την παρατήρηση ότι πέντε Εκκλησίες μιλούν για τη μη συμμετοχή στο Σύνοδο, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής σχολίασε: «Αναμένουμε ότι θα έρθουν μαζί».

Ο “ΥΠ.ΕΞ.” του Πατριαρχείου Μόσχας – «Ωμή παράβαση του Κανονισμού της Συνόδου»

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ, που είναι εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας (τρόπον τινά ο ΥΠ.ΕΞ. της), η πρόταση αναβολής κατατέθηκε έπειτα από την άρνηση συμμετοχής αρκετών Ορθόδοξων Εκκλησιών στη Σύνοδο και επειδή η διαδικασία και τα έγγραφα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν τέθηκαν σε κατάλληλη επεξεργασία.

Σε δηλώσεις του μάλιστα, έδειξε να επιμένει στην άποψη ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση: «Ευελπιστώ ότι ο Παναγιότατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επιδείξει τη σύνεση, η οποία τον διακρίνει, την ταπείνωση και την αταραξία».

Πρόσθεσε όμως ότι, κατά τη γνώμη της Ρωσικής Εκκλησίας, «εάν συγκληθεί η Σύνοδος με την απουσία τεσσάρων τουλάχιστον κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, αυτό θα πει ωμή παράβαση του Κανονισμού της Συνόδου, ο οποίος αναφέρει ότι η Σύνοδος συγκαλείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με σύμφωνη γνώμη όλων των Εκκλησιών».

Φαίνεται αμφίρροπη η θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Ενέκρινε όλα τα κείμενα της Συνόδου αφενός, και τώρα, στο παρά ένα, συντάσσεται με την ομάδα Εκκλησιών οι οποίες αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτή, αφετέρου.

Όμως και για αυτό ο Μητροπολίτης δίνει μία εξήγηση που εν πολλοίς απηχεί και την προσωπική του στρατηγική που για μήνες ακολούθησε σε όλες τις συναντήσεις και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Το Πατριαρχείο Μόσχας πάντοτε ερμήνευε την ομοφωνία ως συμφωνία όλων ανεξαιρέτως των κοινώς ανεγνωρισμένων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών».

neakriti-news-image neakriti-news-image (1) neakriti-news-image (2) neakriti-news-image (3) neakriti-news-image (4) neakriti-news-image (5) neakriti-news-image (6) neakriti-news-image (7) neakriti-news-image (8) neakriti-news-image (9)

neakriti.gr

Διαβάστε ακόμα