Ολοκληρώθηκε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ταλλίνης.

Οι εργασίες της Συνελεύσεως ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ενώ ήταν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Τάρτου κ. Ηλίας και Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος.

Των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως προήδρευσε ο Μητροπολίτης Στέφανος, ενώ μετείχαν οι Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου, οι κληρικοί της Εκκλησίας της Εσθονίας, η Γερόντισσα Θεοφίλη της Σκήτης του Αγίου Ιωάννου και οι λαϊκοί αντιπρόσωποι των ενοριών της Εσθονικής επικράτειας.

Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώστηκε το Πατριαρχικό Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επευλόγησε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση τονίζοντας ότι «Η σύγκλησις της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας αποτελεί δια την Μητέρα και υμών πάντων Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν και δια την ημετέραν Μετριότητα, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, ευχάριστον αφορμήν επικοινωνίας…. διότι, ως γνωστόν, το καθ’  ημάς Οικουμενικόν Πατριαρχείον αποδίδει μεγάλην σημασίαν εις την παρουσίαν και δραστηριότητα εν τη χώρα της Εσθονίας της ημετέρας Ορθοδόξου Εκκλησίας, της οποίας η αυτονομία ανασυνεστήθη υπ’  αυτού προ εικοσαετίας ακριβώς και η οποία Ορθόδοξο κατά Εσθονίαν Εκκλησία αποτελεί τμήμα της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του ευγενούς Εσθονικού Λαού, συμβάλουσα πάντοτε ευεργετικώς και καρποφόρως, εν θυσίαις πολλαίς και μαρτυρικοίς αίμασιν, εις την διαμόρφωσιν της ζωής, της παραδόσεως, των εθίμων και του ήθους αυτού αλλά και εις την διατήρησιν αυτής ταύτης της εθνικής ιδιοπροσωπίας αυτού».

Στο χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία σε λίγες μέρες πραγματοποιείται στην Κρήτη σημειώνοντας ότι η σύγκληση αυτής της μεγάλης και ιστορικής Συνόδου αποβλέπει στο «να δοθή η μαρτυρία της ενότητας, της αγάπης, και της αληθούς εις Χριστόν πίστεως προς τον αλληλοσπαρασσόμενον υπό αδελφοκτόνων συγκρούσεων και εντεινομένου θρησκευτικού μίσους και φανατισμού πάσχοντα δε συνεχή έκπτωσιν αξιών σύγχρονον κόσμον».

Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη της πνευματικής ζωής και της ορθόδοξης μαρτυρίας στην σύγχρονη Εσθονική κοινωνία. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας, παρακαλώντας όλους να συμβάλλουν για την ποιοτική αναβάθμιση του κλήρου, σημείωσε στις σύγχρονες διοικητικές ανάγκες για ενδεχόμενες αλλαγές του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ενώ τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία από πολλά χρόνια προετοιμάζεται, και της οποίας η σύγκληση είχε ομοφώνως αποφασιστεί από τους Προκαθημένους των Εκκλησιών τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να τονίσει τον προσωπικό αγώνα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την σύγκληση της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρά τα πολλαπλά εμπόδια τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιόν του κατά την μαρκά περίοδο της προετοιμασίας της.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνελεύσεως πραγματοποιήθηκε μια αναδρομή των σημαντικών εκκλησιαστικών σταθμών και πεπραγμένων του περασμένου έτους από τον Θεοφ. Επίσκοπο Τάρτου κ. Ηλία, αντικαταστάθηκαν κάποια μέλη Επιτροπών, εγκρίθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός, ενημερώθηκε το σώμα για την πορεία της θεολογικής εκπαιδεύσεως, παρουσιάστηκαν οι δρατηριότητες του Συνδέσμου Νεολαίας της Εκκλησίας και διευθετήθηκαν άλλα πρακτικά θέματα της ημερησίας διατάξεως.

Το κλίμα της Συνελεύσεως ήταν απολύτως ενωτικό καθώς όλες οι αποφάσεις ελήφθηκαν σχεδόν ομοφώνως.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των εργασιών από το Θεοφιλ. Επίσκοπο Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και με τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στεφάνου προς την Ιεραρχία, τον κλήρο και το λαό για τη συμμετοχή τους στην φετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας.   

IMGP1677 IMGP1714 IMGP1712 IMGP1767

Εκκλησία Εσθονίας

Διαβάστε ακόμα