Ομόφωνη αποδοχή της προτάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος
25 Ιουνίου 2016 Κοινοποιήστε

Ομόφωνη αποδοχή της προτάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος

Με χειροκροτήματα από όλες τις πλευρές έγινε αποδεκτή η πρόταση της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, σχετικά με το μεγάλο θέμα της «Σχέσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον».

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, «Εις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η, αντί του: “Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών”, το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών”, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος, παρουσιάζοντας την πρόταση, δήλωσε τα εξής: “Με την τροπολογίαν αυτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική απόφαση που για πρώτη φορά στην ιστορία περιορίζει το ιστορικό πλαίσιο των σχέσεων προς τους ετεροδόξους όχι στην ύπαρξη, αλλά ΜΟΝΟ στην ιστορική ονομασία αυτών ως ετεροδόξων χριστιανικών Εκκλησιών ή Ομολογιών. Οι εκκλησιολογικές συνέπειες της αλλαγής αυτής είναι αυτονόητες. Όχι μόνο δεν επηρεάζουν αρνητικώς, με οποιοδήποτε τρόπο, τη μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση, αλλ’ αντιθέτως προστατεύεται, με πολύ σαφή τρόπο, η ορθόδοξη εκκλησιολογία”».

Ι. Μ. Δημητριάδος

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment