Οριστικό «όχι» και από το Πατριαρχείο Αντιοχείας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Οριστική είναι η απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, να μην συμμετάσχει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από 16 μέχρι 27 Ιουνίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ακύρωσε οριστικά όλες τις αεροπορικές, ξενοδοχειακές και μεταφορικές κρατήσεις που είχε κάνει για τη μετάβαση και τη διαμονή της αντιπροσωπείας στο νησί.

Σημειώνεται  ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας με πρόσφατη Συνοδική απόφαση της Ιεραρχίας, είχε διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εάν δεν λυθούν διάφορα θέματα, ζητώντας αναβολή της Πανορθοδόξου. Έτσι μετά την Εκκλησία της Βουλγαρίας , επισήμως έχουμε πλέον δύο «όχι» Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ερωτηματικά υπάρχουν για την οριστική θέση του Πατριαρχείου Σερβίας, που ζήτησε αναβολή δηλώνοντας ότι αν δεν επιλυθούν μία σειρά ζητημάτων , δεν προτίθεται να μετάσχει.

Επίσης και η Ρωσική Εκκλησία τηρεί «σιγή ιχθύος» μετά το αίτημα της να γίνει Προσύνοδος , έως την Παρασκευή 10 Ιουνίου για επίλυση των ζητημάτων που όπως υποστηρίζει έχουν δημιουργηθεί. Η σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχει τον πρώτο λόγο στον συντονισμό των Εκκλησιών, απάντησε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, ενώ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση και πάρα τις αντιδράσεις , διαφορετικού τύπου, αλλά εμφανώς συντονισμένες 4 Εκκλησιών , πως «πορευόμαστε κανονικά προς Κρήτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.neakriti.gr , την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη , ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης για να αρθούν οι ενστάσεις, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου , που είναι και ένα από τα τρία παλιότερη μέλη της Πανορθοδόξου, σε σειρά εκλογής, με επαφές προς Βουλγαρία και Σερβία αλλά και συνεννοήσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας.  Ο Αναστάσιος Αλβανίας, ως έσχατο επιχείρημα , καλεί όλους, ακόμη και τις διαφωνίες τους να έρθουν να τις καταθέσουν στη Πανορθόδοξο, όπου αν συμφωνούν σε όλα τα άλλα θέματα που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη από τις προσυνόδους της διετίας , θα μπορούσαν αφιερώνοντας λίγο χρόνο, να δώσουν περισσότερο χρόνο σε όλα τα άλλα ζητήματα που δημιουργούν τις τριβές, αλλά εντός της Πανορθοδόξου και όχι με την απουσία τους.

neakriti.gr

Διαβάστε ακόμα