“Περί του Παναγίου Πνεύματος” του Αρχιμ. Βαρθολομαίου, Καθηγουμένου της Ι. Μ. Εσφιγμένου

Με την πτώση των πρωτοπλάστων μια “ομίχλη” και ένα “σκοτάδι” κυρίευσε την ζωή των ανθρώπων.

Το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, ο άνθρωπος,  χρησιμοποιώντας λάθος την ελευθερία που τον προίκησε ο Δημιουργός του, μετέτρεψε την παραδεισένια ζωή του από φώς και χαρά σε σκοτάδι και λύπη.

Ήρθε όμως ο Χριστός στην Γη, από αγάπη για τον άνθρωπο, για να διαλύσει με την Ανάστασή Του αυτό το σκοτάδι και την λύπη, φέρνοντας το Φώς και την Χαρά στην ζωή του.

Γνωρίζοντας όμως ο Χριστός την αδυναμία και την φθορά της ανθρωπίνης φύσεως που υπέστη εξαιτίας της αμαρτίας, γιαυτό, παρόλο που ζούσαν πλέον μέσα στο Φώς και την Χαρά με την Ανάστασή Του, δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν, τους είχε ήδη υποσχεθεί ότι φεύγοντας Αυτός από την Γη θα έστελνε το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύμα.

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα θα φώτιζε την ψυχή του ανθρώπου και θα ερμήνευε την παρουσία του Χριστού στην Γη,
τα πάθη και την Ανάστασή Του, ότι ήταν η κορυφαία έκφραση της Αγάπης του Θεού για το πλάσμα Του, δείχνοντας του τον δρόμο της επιστροφής σ’ Αυτόν.

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα θα φώτιζε τους Αποστόλους και από φτωχούς και αγράμματους αλιείς θα τους μεταμόρφωνε σε πάνσοφους κήρυκας του ευαγγελίου και των μυστηρίων του Θεού προς όλον τον κόσμο.

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα κατήλθε για να μείνει εδώ στους ανθρώπους μεταδίδοντάς τους και τα χαρίσματά Του, ώστε να καταστούν κοινωνοί της θεότητος.

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα  φώτισε τους Αποστόλους καταρχάς και στην συνέχεια όλους τους Αγίους και τους μάρτυρες, διώχνοντας τον φόβο από πάνω τους, γεμίζοντάς τους με πίστη και θάρρος, θερμαίνοντας την καρδιά τους, ώστε να δώσουν και το αίμα τους για την μόνη Αλήθεια που κήρυταν, τον Χριστό.

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα φωτίζει, αναζωογονεί, θερμαίνει τις καρδιές όλων των πιστών που δεχθήκαμε την χάρη Του με το άγιο Βάπτισμα, ώστε πνευματοφόροι όντες να βαδίζουμε τον δρόμο της Σωτηρίας καθοδηγούμενοι απ’ Αυτό μέσα από τα μονοπάτια της πίστεως και της ελπίδος που οδηγούν με βεβαιότητα στον Χριστό.

Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών.
+Αρχ. Βαρθολομαίος
Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Διαβάστε ακόμα