Σε εξέλιξη η “μικρή Σύναξη” παρουσία των 10 Προκαθημένων

Στη λεγόμενη “μικρή Σύναξη”, που πραγματοποιείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι, παρουσία των 10 Προκαθημένων των Εκκλησιών που δίνουν το “παρών” στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, συνεπικουρούμενοι από δύο Μητροπολίτες τους έκαστος, στρέφεται αρχικά σήμερα το ενδιαφέρον.

Σε αυτή τη συνάντηση πρόκειται να γίνει η «θεώρηση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», που συνιστά ουσιαστικά και το τελικό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί με το πέρας των δεκαήμερων εργασιών της Συνόδου. Το περιεχόμενό του και κατά πόσο αυτό θα αφήνει περιθώρια αποδοχής των όποιων αποφάσεων της Συνόδου και για όσους απουσιάζουν, ή θα αποτελεί ρηματική διακοίνωση και προς τους ίδιους, φαίνεται ότι θα καθορίσει εν πολλοίς, ιδίως μετά τη Μεγάλη Σύνοδο, την έκβαση των αποφάσεων και τη λειτουργικότητά τους μέχρι τουλάχιστον την επόμενη αντίστοιχη Μεγάλη Σύνοδο, που ήδη έχει προκαθοριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Εν ολίγοις, το μήνυμα της Συνόδου θα δρομολογήσει για το μέλλον είτε τη “γεφύρωση” των σημερινών διαφορών, αναγορεύοντας σε ιστορικής σημασίας τη Σύναξη της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, είτε θα παραπέμπει σε μια εν σπέρματι κάθετη πλέον ρήξη.

neakriti.gr

Διαβάστε ακόμα