20ετές Μνημόσυνο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ΄ (ΦΩΤΟ)
Κοινοποιήστε

20ετές Μνημόσυνο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ΄ (ΦΩΤΟ)

Την 20ην επέτειο από την εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ΄ (1996 – 2016) ετίμησε το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα του Καΐρου, το διήμερο της 22ας και 23ης Ιουλίου ε.έ., παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄ .

Συγκεκριμένα, το εσπέρας της 22ας Ιουλίου επραγματοποιήθηκε ομιλία στο Heliopolis Orthodox Club της Αραβαφώνου Κοινότητος Καΐρου, με κύριον ομιλητήν τον Σεβ. Μητροπολίτην Ερμουπόλεως κ.Νικόλαον, ο οποίος ανέπτυξε τα περί της προσωπικότητος και της δράσεως του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄, καθώς και την προσφορά του στους θεολογικούς Διαλόγους των Εκκλησιών.

Επίσης, χαιρετισμόν απηύθηνε ο κ. Claude Naccache ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοργανώσεως της εκδηλώσεως, ενώ στο τέλος τον λόγον έλαβε ο Μακ. Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος με παραστατικό λόγο διηγήθηκε τις εμπειρίες ζωής που είχε κοντά στον αείμνηστο Πατριάρχη και πνευματικό του Πατέρα, τον οποίον συνόδευε σε όλα τα ιεραποστολικά ταξίδια, τους θεολογικούς Διαλόγους έως και την ημέρα της τελευταίας του πνοής στην Αμοργό την 23ην Ιουλίου 1996. Βαθιὰ συγκινημένος ο Μακ.Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αναφέρθηκε στον Γέροντα και πνευματικὸ του Πατέρα, μακαριστὸ Πατριάρχη Παρθένιο Γ΄, ο οποίος όπως είπε ο Μακαριώτατος ἦταν ο άνθρωπος που τον ευεργέτησε, που τον έμαθε να αγαπά και να συγχωρεί την αχαριστία των ανθρώπων.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με βυζαντινούς ύμνους και τραγούδια οι νέοι της αραβοφώνου Κοινότητος, καθώς και νέοι από την Παλαιστίνη που έπαιξαν παραδοσιακά όργανα,  και παρετέθηκε δεξίωση προς όλους.

Την επομένη ημέρα, 23ην Ιουλίου ε.έ. ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εχοροστάτησε κατά την Θεἰαν Λειτουργία και εν συνεχείᾳ ετέλεσε το Μνημόσυνον του αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄ στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Πηλουσίου κ.Νήφωνος και του ιερού Κλήρου της αιγυπτιακής πρωτευούσης.

Εν συνεχείᾳ, εν πομπῄ, άπαντες κατήλθον στις κατακόμβες του Ρωμαϊκού Πύργου όπου ευρίσκονται οι λάρνακες των Πατριαρχών Αλεξανδρείας και αναπαύονται τα ιερά σκηνώματά τους και εν βαθείᾳ συγκινήσει ο Μακαριώτατος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε άνθη επί της λάρνακος του  μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄ ως δείγμα διηνεκούς ευγνωμοσύνης και υιικής τιμής.

Η φωτογραφία αυτή του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ΄,ευρίσκεται στο Ηγουμενείο της Ι.Μ.Αγκαράθου φέρουσα την ιδιόχειρον αφιέρωσή του ακριβώς ένα χρόνο πριν την κοίμησή του, με προφητικό θα λέγαμε λόγο, αφού στην χορεία των εκ της Μονής Αγκαράθου προερχομένων Πατριαρχών, εννέα χρόνια μετά προσετέθηκε και τέταρτος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Θεόδωρος Β΄. Η αφιέρωση έχει ως εξής :
“Διά την Ιεράν Μονήν Αγκαράθου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με ευχαριστίας αδελφικάς διά την φιλοξενίαν και αγάπην πολλήν προς την Μητέρα τριών Ενδόξων Πατριαρχών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. + Ο Αλεξανδρείας Παρθένιος. 21 / 6 / 95”

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment