Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Τιμούμε τον δικό μας Ολυμπιονίκη» (ΦΩΤΟ)

Την μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του Νέου γιόρτασε η Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο τη γενέτειρα του Αγίου, τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου και τον ομώνυμο Ναό, τον αφιερωμένο στη χάρη του.

Την παραμονή της εορτής (15/8) τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία μέγιστου πλήθους προσκυνητών.

Ο κ. Ιγνάτιος, στην ομιλία του επαίνεσε τα επιτεύγματα των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όπως είπε, «μας γεμίζουν χαρά και υπερηφάνεια. Σ’ αυτή την κρίσιμη εποχή κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να φθάσουν στο υψηλότερο σκαλοπάτι και γίνονται πρότυπα για τους νέους μας αποφυγής των εξαρτήσεων και αισιόδοξης θέασης του μέλλοντος».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε έναν άλλο «Ολυμπιονίκη, τον δικό μας Άγιο Απόστολο τον Νέο, που πάλεψε σε μια άλλη εποχή, τραγική, όπου όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, όταν ο Ελληνισμός αγωνιζόταν να επιβιώσει και να κρατήσει την ιδιοπροσωπεία του. Το μοναδικό εφόδιο του Ελληνισμού σ’ εκείνο τον αγώνα ήταν η Ορθόδοξη πίστη, η οποία τον κρατούσε ενωμένο… Σ’ εκείνους τους δύσκολους καιρούς αναδείχθηκαν πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες κάποιοι νέοι άνθρωποι, που ανέκοψαν, με το μαρτύριό τους, τον κίνδυνο του εξισλαμισμού. Έτσι προέκυψαν οι Νεομάρτυρες. Έτσι έπραξε και ο Άγιος Απόστολος, αρνήθηκε τα θέλγητρα του κόσμου και προτίμησε την αγάπη του Χριστού, αναδεικνύοντας τον εαυτό του αληθινό αθλητή της πίστεως και πρότυπο στον αγώνα της ελευθερίας…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναρωτήθηκε: «ο Νέος Απόστολος είναι σήμερα παράδειγμα των παιδιών μας, γίνεται υπόδειγμα της Παιδείας μας; Η ευθύνη για την προσφορά προτύπων στα παιδιάς μας είναι δική μας, να τους δείξουμε ότι υπάρχουν και οι αθλητές της πίστεως, της ελευθερίας της πατρίδας και της ενότητας του Γένους. Δεν ξέρω αν στην εποχή μας θα χρειαστεί και πάλι το μαρτύριο του αίματος, χρειάζεται, όμως, διαρκώς η μαρτυρία της πίστεώς μας…».

Ακολούθως, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην εμπειρία όλης της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου, «όπου κυριάρχησε η πληθωρική παρουσία των πιστών, κυρίως, όμως, των νέων, οι οποίοι έδωσαν συγκλονιστικό παρών, όπως συμβαίνει κι απόψε εδώ. Κάτι αλλάζει, γιατί νιώθουμε όλοι ότι αυτό που μένει ακλόνητο και πολύτιμο στη ζωή μας είναι η Ορθόδοξη πίστη μας και η ενότητά μας μέσα στην Εκκλησία…»

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος τουΣεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

eorti_agiou_apostolou_neou_01 eorti_agiou_apostolou_neou_11 eorti_agiou_apostolou_neou_02 eorti_agiou_apostolou_neou_04 eorti_agiou_apostolou_neou_07 eorti_agiou_apostolou_neou_08

 

Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin