Εξαετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης κυρού Ανθίμου (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 12η Αυγούστου 2016, στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλεως Ρεθύμνης, τελέσθηκε το εξαετές Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου, ο οποίος εξεδήμησεν εις Κύριον ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το έτος 2010.

Κατά τις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Παν. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κατσαρός, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, και μαζί του συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, και άλλοι Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από τους δύο Αρχιερείς και τους λοιπούς Κληρικούς το Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ανθίμου, μετά το οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος είπε μεταξύ άλλων:

«Σεβασμιώτατε και πολυφίλητε Αδελφέ, Άγιε Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιε, σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί αδελφοί. Μέσα στο πνεύμα αυτών των ημερών και αυτής της Μεγάλης Εορτής της Ζωηφόρου Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, που είναι «θυμήρης και ου πενθήρης», κατά τον Ιερό Πατέρα της Εκκλησίας μας, Εορτή, μνημονεύομε ευγνωμόνως σήμερα, έξι χρόνια μετά την εκδημία του, τον μακαριστό προκάτοχό μας Μητροπολίτη Άνθιμο. Έξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από εκείνη την ευλογημένη ημέρα του Δεκαπενταυγούστου του 2010, όταν, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Μέγας Αρχιερεύς Χριστός κάλεσε κοντά Του τον Αρχιερέα Άνθιμο, για να τον αναπαύσει από τους κόπους της Αρχιερατικής του διακονίας αλλά και από τους πόνους της επώδυνης ασθένειάς του, που του παραχώρησε ως δοκιμασία και αγιασμό, και την οποία αγογγύστως υπέμεινε έως τέλους. Και εμείς σήμερα, για μία ακόμη φορά, οι όσοι πιστοί και όσοι ευγνώμονες, μνημονεύομε την έκβαση της αναστροφής του στον κόσμο και ευχαριστούμε τον Θεό για το πέρασμά του από την Τοπική μας Εκκλησία. Ευχαριστούμε Εσάς, πολυφίλητε, το λέω για μία ακόμη φορά, Αδελφέ Άγιε Κισάμου, που είσθε παρών πάντοτε δίπλα μας, που Σας αισθανόμαστε κοντά μας. Που αισθανόμαστε την Αρχιερατική Σας ανάσα ως επιστηριγμό στο βάρος της δικής μας ταπεινής Αρχιερατικής διακονίας, ει διαδοχήν του μακαριστού Ανθίμου, σε αυτήν εδώ την Τοπική Εκκλησία. Να ευχαριστήσω τους καλούς πατέρες, τον πατέρα Εμμανουήλ, εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, τον οποίο παρακαλώ να μεταφέρει στον Σεβασμιώτατο Άγιο Πέτρας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας για τη σημερινή του παρουσία, δια του εκπροσώπου του, κοντά μας και κοντά στην Τοπική μας Εκκλησία. Να ευχαριστήσω τον πατέρα Άνθιμο, Πρωτοσύγκελλο, και τον πατέρα Νικόλα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο του προκατόχου μας κυρού Ανθίμου, για όσα του πρόσφεραν, ιδιαίτερα κατά το διάστημα της ασθενείας του ανακουφίζοντάς τον. Να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Τοπικής μας Εκκλησίας, που σήμερα άφησαν τις εργασίες τους και ήλθαν να προσευχηθούν μαζί μας, σε αυτό το Ιερό Μνημόσυνο. Να ευχαριστήσω την καλή Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ, που έφτιαξε, όπως κάθε χρόνο, τον δίσκο των κολλύβων. Να ευχαριστήσω όλες και όλους που ακάματα μνημονεύετε τον μακαριστό Άνθιμο και όλους τους προκατόχους μας. Να έχομε όλοι την Χάρη και την δύναμη του Θεού, να αντλούμε δυνάμεις μέσα από την Αγία μας Εκκλησία, η οποία και δια των Ιερών Μνημοσύνων μας παιδαγωγεί και μας αγιάζει. Και να κατανοούμε πως αυτό που λέει η Εκκλησία είναι μια πραγματικότητα για τους ανθρώπους του Θεού· ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, κάτι απελπιστικό, κάτι μηδενιστικό, αλλά υπάρχει και η αντίπερα όχθη της αιωνιότητας. Να είσθε όλοι καλά, να είμαστε όλοι καλά, να μνημονεύομε τον αοίδιμο Μητροπολίτη Άνθιμο για πολλές σειρές ετών, μέχρι να δώσει ο Θεός να γευόμαστε και πάλι την κοινωνία των προσώπων μας αιώνια στην Βασιλεία Του».

Ακολούθως, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, οι Κληρικοί και οι πιστοί μετέβησαν στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Ανθίμου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου τέλεσαν Ιερό

6etes.mnimosyno.mra.anthimou.2016. (1) 6etes.mnimosyno.mra.anthimou.2016. (2) 6etes.mnimosyno.mra.anthimou.2016. (3) 6etes.mnimosyno.mra.anthimou.2016. (4) 6etes.mnimosyno.mra.anthimou.2016. (5)

Ι. Μ. Ρεθύμνης

Διαβάστε ακόμα