Η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάσθηκε μετά πάσης λαμπρότηττος και ιεροπρέπειας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο της 5ης και 6ης του τρέχοντος μηνός Αυγούστου.

Ο  Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιὼτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος  από τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως, τελέσθηκε εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ενορίας του Δρακοντίου,  όπου εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε και η Ιερά Λιτάνευση της σεπτής εικόνος της Μεταμορφώσεως  πέριξ του Ναού και των κεντρικών δρόμων της περιοχής.

Την κυριώνυμο ημέρα της Δεσποτικής Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, προέστη της Ιεράς Πανηγύρεως της φερώνυμης Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία και ευρίσκεται εις την περιοχή του Σοχού.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο προσήλθε με κατάνυξη και ευλάβεια, για να παρακολουθήσει την Ιερά Αγρυπνία και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη συμφώνως προς το αγιορείτικο τυπικό και να Κοινωνήσει τέλος των Αχράντων Μυστηρίων, παρέστη αντιπροσωπεία μοναχών από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους καθώς επίσης και μοναχοί και μοναχές από τα Μοναστήρια και τα Ησυχαστήρια της επαρχίας μας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης τόνισε ότι μέσα από της Θεία Του Μεταμόρφωση ο Κύριος, μας φανερώνει σε όλους μας ότι είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού και ότι είναι Εκείνος που ήρθε στον κόσμο για να Σώσει τον κόσμο, αφού ακούγεται η φωνή του Θεού Πατρός Μαρτυρούσα και Λέγουσα, «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα. Αὐτοῦ ἀκούετε» (Ματθαίος ιζ΄ 5).

Επομένως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στην ζωή μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε υπακοή στο θέλημα του Κυρίου και να μην ξεχνάμε σε κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητας μας το  «Αὐτοῦ ἀκούετε».

Πολλές φορές συνηθίζουμε να ακούμε τις φωνές των ανθρώπων και του εγώ μας, αγνοώντας την φωνή του Θεού, υπογράμμισε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει ότι γι’ αυτό τον λόγο αντί η ζωή μας να βαδίζει μεταμορφωμένη προς το καλύτερο εξελίσσεται αλλοιωμένη προς το χειρότερο.

Η Θεία του Κυρίου Μεταμόρφωση μας ανοίγει τον δρόμο και τις πύλες και μας φανερώνει το αληθινό, το αιώνιο, το ουράνιο καθώς επίσης το άκτιστο και το φως της ζωής, γιατί το Φως της Μεταμορφώσεως δεν είναι κάτι το κτιστό ή το αισθητό αλλά είναι πηγή της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, είναι η άκτιστος Χάρη εις την οποία όταν ο άνθρωπος έχει στραμμένη την ύπαρξη του, εις την οποία αν καταφέρει να είναι μεθεκτικός προς Αυτήν, τότε θα καταφέρει να ζει το μυστήριο της Θεόσεως  και της Σωτηρίας, φωτιζόμενος και θεούμενος πάντοτε.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πανοιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον Σεπτό Ποιμέναρχη μας, ο οποίος κατά πρώτον προέστη της Πανηγύρεως και κατά δεύτερον για την ιδιατέραν συμπαράσταση και αγάπη που επιδεικνύει για την γενικότερη μοναχική ζωή της επαρχίας, δίδοντας μέσα από αυτή την αγάπη του αυτή,  κουράγιο και δύναμη, ώστε να συνεχίζεται ο αγώνας και το φιλοχρίστον έργον που επιτελείται μέσα σε αυτές, ενώ τέλος ευλογήθηκαν και οι προσφερόμενοι, όπως προβλέπει η παράδοση της Εκκλησίας μας, καρποί της Αμπέλου, οι οποίοι και μοιράστηκαν προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μαζί με το Αντίδωρο.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροποίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβει εις την περιοχή των Πέντε Βρύσεων, όπου και ετέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη των οχτώ συμπατριωτών μας (Ευάγγελος Γκιγκούδης, Γεώργιος Καραβασίλης, Ευάγγελος Λουκάς, Αθανάσιος Παντελής, Αγάπιος Παράσχος, Νικόλαος Χαλκιάς, Χατζηδημητρίου Δημήτριος και Ευάγγελος Δράγας), όπου εκτελέστηκαν στις 3 Αυγούστου από τους Γερμανούς και τα στρατεύματα κατοχής.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των οχτώ εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, παρέστησαν ο Βουλευτής του Σύριζα κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγεννήσεως και εκ της περιοχής της Όσσης Λαγκαδά καταγόμενος κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βερτίσκου, Όσσης και Πέντε Βρύσεων, Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως του Δήμου Λαγκαδά, καθώς επίσης και συγγενείς των θυμάτων.

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως, την οποία διοργάνωσαν από κοινού οι προαναφερθέντες Τοπικές Κοινότητες, ακούσθηκε σύντομο το ιστορικό των γεγονότων εκείνων καθώς επίσης και λόγοι επίκαιροι, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ειδικού μνημείου στο σημείο της εκτελέσεως όπου σήμερα ευρίσκεται το Ιερό Παρεκκλήσιο του  Αποστόλου Φιλίππου, ενώ στον καταληκτήριο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της διατηρήσεως της μνήμης όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα μας, προτρέποντας στο τέλος, όλους με μία φωνή να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο.

eorti metamorfoseos lagada (1) eorti metamorfoseos lagada (4) eorti metamorfoseos lagada (7) eorti metamorfoseos lagada (10) eorti metamorfoseos lagada (15) eorti metamorfoseos lagada (21) eorti metamorfoseos lagada (26) eorti metamorfoseos lagada (30) eorti metamorfoseos lagada (31) eorti metamorfoseos lagada (33) eorti metamorfoseos lagada (36) eorti metamorfoseos lagada (43) eorti metamorfoseos lagada (48) eorti metamorfoseos lagada (49) eorti metamorfoseos lagada (51) eorti metamorfoseos lagada (52) eorti metamorfoseos lagada (57) eorti metamorfoseos lagada (60) eorti metamorfoseos lagada (64) eorti metamorfoseos lagada (65) eorti metamorfoseos lagada (72) eorti metamorfoseos lagada (75) eorti metamorfoseos lagada (77) eorti metamorfoseos lagada (78) eorti metamorfoseos lagada (79) eorti metamorfoseos lagada (80) eorti metamorfoseos lagada (82) eorti metamorfoseos lagada (83) eorti metamorfoseos lagada (86) eorti metamorfoseos lagada (87) eorti metamorfoseos lagada (88) eorti metamorfoseos lagada (91) eorti metamorfoseos lagada (99) eorti metamorfoseos lagada (101) eorti metamorfoseos lagada (108)

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin