Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βόλο (ΦΩΤΟ)

Με την λαμπρότητα που της αρμόζει η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την μεγίστη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Επίκεντρο του εορτασμού ήτανο ομώνυμος, περικαλλής και μεγαλοπρεπής Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος πιστών.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, οποίος τόνισε ότι η γιορτή αυτή «είναι αναψυχή ζωής, παρηγοριά στην πνευματική μας πορεία, αυτό που προσέφερε ο Ιησούς στους Μαθητές Του στο όρος Θαβώρ, ενόψει του Πάθους, προκειμένου να τους ενισχύσει και να πειστούν ότι είναι ο Μεσσίας, ο οποίος εκουσίως ανεβαίνει στο Σταυρό. Και τη δική μας ζωή, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε τις περισσότερες φορές, ο Θεός, όταν πρόκειται να μας επισκεφθούν ο πόνος, ο κόπος ή η θυσία, την παρηγορεί με γεγονότα, που όταν συμβαίνουν δε μπορούμε να τα εξηγήσουμε…».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο φως που κάλυψε το Θαβώρ τη στιγμή της Μεταμορφώσεως: «δεν ήταν κτιστό και συνηθισμένο, δεν είχε σχέση με τον ήλιο, ήταν άκτιστο φως, που δε μπορούσαν οι Μαθητες να περιγράψουν, παρά μόνο να βιώσουν. Είναι το φως της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας, που δίδει σ΄ αυτούς που διακρίνονται για την πίστη, την ευθύτητα, την αγάπη, όπως οι Θεωμένοι Άγιοι…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναρωτήθηκε «ποιος δε θα ήθελε να έχει μια τέτοια εμπειρία σαν κι αυτή των τριών Μαθητών. Το Θαβώρ, όμως, είναι εδώ, δεν είναι κάτι ονειρικό ή ανέφικτο. Η κάθε Θεία Λειτουργία μας είναι εμπειρία Μεταμορφώσεως, Σταυρώσεως και Αναστάσεως, που καλούμεθα να βιώσουμε, αφού αποκτήσουμε την πίστη του Πέτρου, την ευθύτητα του Ιακώβου, την αγάπη του Ιωάννου. Και τότε το φως θα είναι η ζωή μας και η ζωή μας θα είναι φως…».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος τουΣεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προσφώνησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκθειάζοντας την θεολογική του κατάρτιση και την αφοσίωσή του στην ιστορική αποστολή του Οικουμενικού Θρόνου. Ακολούθως, ο κ. Μάξιμος μετέφερε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στον Κλήρο και στον λαό της επαρχίας μας και χαιρέτησε το πολυποίκιλο έργο του Σεβ. Μητροπολίτου μας, το οποίο, όπως σημείωσε, «έχει καταστήσει τον Βόλο κέντρο συνάντησης και διαλόγου, γεγονός που χαρακτηρίζει το ήθος και το πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας…».

metamorfosi_volos_03 metamorfosi_volos_05 metamorfosi_volos_11 metamorfosi_volos_01 metamorfosi_volos_27

Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin