Η Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά εόρτασε τον Επίσκοπό της Άγιο Ακάκιο (ΦΩΤΟ)

Την Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις ημών πατρός Ακακίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης, τίμησε κατά το διήμερο 15 και 16 του τρέχοντος μηνός Αυγούστου 2016, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ευρύτερα η περιοχή της Λητής.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο παλαιός και ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος και είχε αποτελέσει έδρα, της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής, εκομίσθει υπό του Σεβασμιωτάτου, ο παλαιός Σταυρός της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος και ετέθει προς προσκύνηση και ευλογία των Πιστών, ενώ εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε στο τέλος επικαίρος αναφερόμενος στον Βίο και το Έργο του Αγίου Ακακίου, καθώς και των  Πνευματικών του Πατέρων του όπως ήταν ο Άγιος Νήφων, ο από Θεσσαλονίκης Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο Όσιος Θεόφιλος ο Μυροβλήτης, προτρέποντας όλο το παριστάμενο εκκλησίασμα, να έχουν ως πρότυπα της ζωής τους, τους βίους των Αγίων έχοντας αγαθή διάθεση και ταπείνωση, διότι οι Άγιοι μας, σφραγίζουν την ζωή της Εκκλησία μας και επομένως και την ζωή όλων μας.

Την κυριόνυμο ημέρα τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, κατά την διάρκεια της οποίας μεταξύ του πολυαρίθμου πλήθους πιστών που παρέστησαν, ήταν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου και της κωμοπόλεως της Λητής.

Κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, έψαλλαν τα μέλη της παιδικής, Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας της μουσικής Ακαδημίας «Ειρμός», υπό την άριστη καθοδήγηση του μουσικολογιωτάτου Χοράρχου κ. Σπυρίδωνος Ασπιώτη, αποδίδοντας κατά τρόπο θαυμαστό τρόπο και τα της Θείας Λειτουργίας, αλλά και τα της Ιεράς Ακολουθίας του σήμερα τιμωμένου Αγίου, προβλεπόμενους ύμνους και τροπάρια.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι  «ο Όσιος Ακάκιος, αποτελεί έναν φωταυγή αστέρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, πού με τούς αγώνες του, την ταπείνωσή του και το ασκητικό του πνεύμα αναδείχθηκε, το νέκταρ των αρετών, το πολύτιμο σκεύος των Θείων Δωρεών του Αγίου Πνεύματος, το ύψος της ταπείνωσης και το βάθος της αγάπης».

«Ο Όσιος Ακάκιος, ο οποίος εκλέησε τον θρόνο της Ιστορικής και παλαιφάτου Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, αναδείχθηκε μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία, αποτελώντας ταυτόχρονα μία συμπαθής και σεβάσμια μορφή της εκκλησιαστικής ιστορίας της επαρχίας του Λαγκαδά», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Αναστάσιος για να συνεχίσει λέγοντας «ότι πρόκειται για έναν Επίσκοπο, πού διακόνησε την επαρχία κατά τον 15ο αιώνα δίδοντας συνεχώς παραδείγματα ασκητικής βιωτής και ευλαβείας».

Καταλήγοντας, ο π. Αναστάσιος υπογράμμισε, «ότι ο Άγιος Ακάκιος, καλλιέργησε το ασκητικό ιδεώδες και τη νοερά προσευχή στους υποτακτικούς του, αποτελώντας τη συνέχεια της πνευματικής περιόδου εκείνης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Συμεώνος,  Αρχιεπισκόπων Θεσσαλονίκης».

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη τον εκφωνήσαντα τον πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει ένα μέρος από την πλούσια σε πνευματικά μηνύματα βιωτή του Αγίου Ακακίου, προέτρεψε όλους τους παρισταμένους λέγοντας ότι ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ακάκιος, εκτός των άλλων με το όνομά του, μας διδάσκει την ακακία προτρέποντας μας ταυτόχρονα να την αφαιρέσουμε ολοκληρωτικά από την καρδιά μας, γενόμενοι καλοί άνθρωποι, άνθρωποι του Θεού, με Πίστη, με Αγάπη και με την διάθεση συγχωρέσεως του αδελφού μας.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία της παλαιάς αδελφότητος του «Αγίου Μανδηλίου», που υπάρχει στην περιοχή της Λητής, ενώ παράλληλα διαβάστηκαν και τα κόλλυβα, του προσφάτως ανακηρυχθέντος και αναγραφόμενο μαζί τον Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη,  σύμφωνα με την με υπ’ αριθμ. 613/10-07-2013 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγιοκατατάξεως εις τας Πατριαρχικάς Δέλτοις, Αγίου Ακακίου Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

esperinos (1) esperinos (2) esperinos (3) esperinos (4) esperinos (5) esperinos (6) esperinos (7) esperinos (8) esperinos (9) esperinos (10) esperinos (11) 1 leitoyrgia (1) 1 leitoyrgia (3) 1 leitoyrgia (5) 1 leitoyrgia (7) 1 leitoyrgia (8) 1 leitoyrgia (9) 1 leitoyrgia (10) 1 leitoyrgia (11) 1 leitoyrgia (12) 1 leitoyrgia (13) 1 leitoyrgia (14) 1 leitoyrgia (15) 1 leitoyrgia (16) 1 leitoyrgia (17) 1 leitoyrgia (18) 1 leitoyrgia (19) 1 leitoyrgia (20) 1 leitoyrgia (21) 1 leitoyrgia (22) 1 leitoyrgia (23) 1 leitoyrgia (24) 1 leitoyrgia (25) 1 leitoyrgia (26) 1 leitoyrgia (27) 1 leitoyrgia (28) 1 leitoyrgia (29) 1 leitoyrgia (30) 1 leitoyrgia (31) 1 leitoyrgia (33)

1 leitoyrgia (34) 1 leitoyrgia (35) 1 leitoyrgia (36)

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin