Η Μαραθούσα Χαλκιδικής πανηγύρισε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

 

Του Παναγιώτη Κεχαγιά

Το τριήμερο 22-24 Αυγούστου, εόρτασε λαμπρά η Μαραθούσα. Ο Ναός του χωριού τιμάται στον Άγιο Γεώργιο, αλλά οι Μικρασιάτες, που ήλθαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, καθιέρωσαν ως μεγάλη πανήγυρι τα Εννιάμερα της Θεοτόκου. Από τότε ως σήμερα όλη η γύρω περιοχή  έρχεται στην Μαραθούσα για να τιμήσει την Παναγία και να ζητήσει την προστασία Της.Φέτος, στον Εσπερινό συμμετείχε ο αρχιμ.π. Ευστράτιος  Λιασής από την Στρατονίκη, ο αρχιμ.π. Κυπριανός Στραζέρου από τον Γεροπλάτανο, ο οικ.π. Κωνσταντίνος Σουφτάς από  τα Ριζά, ο π.Δημήτριος από το Παλαιόκαστρο, ο συνταξιούχος οικ.π. Αθανάσιος Κοντός και ο εφημέριος οικ.π.Δημήτριος Κατσιρμάς, με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελλο αρχιμ.π.Χρυσόστομο Μαϊδώνη.  Τα άσματα της εορτής απέδωσε ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Άγγελος Κουτζιαρής με τον τέως σχολικό σύμβουλο και συνεργάτη της Μητροπόλεως τον κ.Δημήτριο Καραμανώλη.Μετά το τέλος της ακολουθίας, έγινε η λιτάνευσις της ιεράς Εικόνος, παρουσία  των αρχών του τόπου και πλήθους ευλαβών χριστιανών.

Την επαύριο, ιερούργησαν οι πατέρες  από τα Ριζά, το Παλαιόκαστρο μαζί με τον  εφημέριο. Προεστώς ο π.Αθανάσιος Κοντός. Διάκονος ο π.Γεώργιος Κυριάκου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ Θεοκλήτου. Παρόντες και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου κ. Σιμώνης Ιωάννης, ο αντιδήμαρχος κ.Δημήτριος Κοντογιώργης, ο κ. Ζαγκίλλας Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ Μαραθούσας κ.Αλέξανδρος Βογιατζής.

Με το τέλος της πανηγύρεως, στις 24 Αυγούστου 2016, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ πάντων των κεκοιμημένων ιερομονάχων, ιερέων, ιεροψαλτών και δωρητών  του Ιερού Ναού.

arxon00001 arxon00002 arxon00003 arxon00004 arxon00005 arxon00006 arxon00007 arxon00008
Διαβάστε ακόμα