Κονίτσης Ανδρέας: “Η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα και Προστασία μας”
12 Αυγούστου 2016 Κοινοποιήστε

Κονίτσης Ανδρέας: “Η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα και Προστασία μας”

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η κατ’ εξοχήν εορτή προς τιμήν της Παναγίας μας. ΟιΟρθόδοξοι πιστοί ευλαβούνται πολύ την Θεοτόκο.

Και σπεύδουν στους Ναούς των πόλεων, στα ταπεινά εξωκκλήσιατης υπαίθρου, στα πάμπολλα Μοναστήρια, που έχουν ιδρυθήπρος τιμήν της, για να προσευχηθούν και να καταθέσουν στην χάρη της τα πολλά και, συχνά πιεστικά, προβλήματα που τους απασχολούν. Γιατί ηΠαναγία είναι η Μητέρα και η θερμή Προστάτις και Βοηθός όλων των Χριστιανών.

-Β-

Όμως, ο Δεκαπενταύγουστος μας πηγαίνει εβδομήντα έξη χρόνια πίσω, στην Τήνο, στο 1940, στο έτος – σταθμό της νεώτερης Ιστορίας μας. Στο λιμάνι του νησιού βρίσκεται, ανάμεσα στα άλλα πλοία, το αντιτορπιλλικό«ΕΛΛΗ», που έχει έλθει κι’ αυτό για να αποδώση τιμές στην Παναγία. Οι προσκυνητές, κοσμοπλήμμυρα, με φανερή την ευλάβεια στα πρόσωπά τους. Ψαλμοί και ύμνοι αναπέμπονται, ενώ η ευωδιαστή οσμή του θυμιάματος γεμίζει με ιλαρότητα την ατμόσφαιρα.

-Γ-

Αίφνης, μια τορπίλλη από υποβρύχιο «αγνώστου εθνικότητος», όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για λόγους σκοπιμότητος, χτύπησε την «ΕΛΛΗ». Κι’ άλλη μια, χωρίς να βρη τον στόχο της, εξερράγη στην προκυμαία. Όλοι οιΈλληνες διαισθάνθηκαν ότι το «αγνώστου εθνικότητος» υποβρύχιο ήταν Ιταλικό, και ότι η ύπουλη εκείνη επίθεση ήταν προοίμιο του πολέμου, που δεν θ’ αργούσε ν’ αρχίση. Κι’ ενώ η Ιταλία θέλησε μ’ αυτή την άνανδρη ενέργειανα τρομοκρατήση τον Ελληνικό Λαό, έγινε το αντίθετο : Οι Έλληνες πίστεψανακράδαντα, ότι η «υβρισμένη Παναγία της Τήνου» θα τιμωρούσε τον άνανδροδολοφόνο παραδειγματικά.

-Δ-

Κι’ η ώρα που όλοι περίμεναν ήλθε στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ηγεσία, Στρατός και Λαός, ενωμένοι όλοι «σαν μια γροθιά», αγωνίστηκαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου υπέρ βωμών και εστιών, με πίστη στο Θεό και στην βοήθεια της Παναγίας. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι φαντάροι μας έλεγανπως έβλεπαν μια μεγάλη γυναικεία μορφή να σκεπάζη με τα πέπλα της τοελληνικό Στράτευμα. Γι’ αυτό και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, πίσω από τις μικρές εικόνες της Γλυκοφιλούσας, οι οποίες μοιράστηκαν στο Μέτωπο σε όλο το Στρατό μας, έγραφε ιδιοχείρως : «Νικηταί υπό την σκέπην της Παναγίας».

-Ε-

«Υπό την σκέπην της Παναγίας» ολόκληρο το Έθνος τότε. Αλλά και σήμερα είναι ανάγκη να βρισκώμαστε όλοι οι Έλληνες κάτω από την σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γιατί, σήμερα, το σκάφος τουΈθνους το χτυπάνε δυνατοί άνεμοι και ισχυρές τρικυμίες από το πνεύμα τηςαπιστίας, της «ύβρεως» και της ποικίλης διαφθοράς. Η ακριτική Μητρόπολή μας, συνεχίζοντας με τις μικρές της δυνάμεις, το έργο του αειμνήστουΜητροπολίτου κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, καλεί κι’ εφέτος όλους τους πιστούς σ’ένα στρατόπεδο προσευχής, στην πανάρχαια Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, στην Αγρυπνία του Δεκαπενταυγούστου.

-ΣΤ-

Η Αγρυπνία θα αρχίση στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου και θα τελειώση το πρωί, γύρω στις 5.30 της 15ης Αυγούστου. Όλοι πρέπει να δώσουμε το «παρών» στην ολονύχτια αυτή προσευχή. Ένας στρατός προσευχής θα γίνη δεκτός από την Παναγία μας. Κι’ εκείνη, σαν Μητέρα στοργική που είναι, θα μεσιτεύη προς τον Υιό της, τον Κύριο Ιησού Χριστό,ώστε Εκείνος να δίνη λύσεις στα προβλήματά μας, αφού «πολύ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Χρόνια πολλά και άγια. Η Παναγία βοήθειά μας.

 

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment