Διορισμός Εφημερίου στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας του Γκέτεμποργκ Σουηδίας (ΦΩΤΟ)

Χάριτι Θεία και με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή του στην πόλη του Goteborg την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του να διορίσει τακτικό εφημέριο στην ενορία της Αγίας Τριάδος, της δεύτερης μεγαλύτερης ενορίας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο εφημέριο, τον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Πέτρο Μώραλη, ένα νέο στην ηλικία κληρικό, ρέκτη και δραστήριο, ο οποίος καλείται να υπηρετήσει με απαράμιλλο ζήλο και αυταπάρνηση στα νέα του εφημεριακά καθήκοντα, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Ο π. Πέτρος, προερχόμενος από την Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στο δε βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται δύο ανεγέρσεις ναών, η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι. Μητροπόλεως Κιλκισίου και οι εκ βάθρων ανακαινίσεις δύο άλλων ναών.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, απευθυνθείς προς το ποίμνιο της περιοχής,τόνισε ότι “απαιτείται συστράτευση δυνάμεων για την οργάνωση της ενορίας και την ευδόκιμη διακονία του νέου εφημερίου. Για να επιτελεσθεί ένα τέτοιο έργο επιτυχώς, θα πρέπει να θέσετε υψηλούς στόχους και να γίνετε συν-οραματιστές. Για να ευοδωθούν οι στόχοι σας, για να λάβει σάρκα και οστά το όραμά σας, παρακαλώ όλους σας και τον κάθε έναν ξεχωριστά, να συμπαρασταθείτε στον νέο σας εφημέριο, να τον αγκαλιάσετε με καλοσύνη, διάκριση και εμπιστοσύνη. Δουλέψτε μαζί το όραμα της ενορίας σας, συνεργασθείτε αρμονικά και συστηματικά, διότι, όσο πιο στενή και ειλικρινής συνεργασία θα υπάρξει μεταξύ σας, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσετε τους καρπούς των εν Χριστώ κόπων σας.Αποτελέστε όλοι σας πρότυπα προς μίμησιν. Η κοινωνία μας έχει μεγάλη λειψανδρία από σύγχρονα υγιή πρότυπα με οραματισμό και δημιουργικότητα.”

Ο Επίσκοπος προέτρεψε τον π. Πέτρο να δημιουργήσει προγράμματα για κάθε ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, να τονίσει το όφελος του τακτικού εκκλησιασμού, να ιδρύσει κατηχητικό σχολείο, χορωδία νέων, μουσικό, χορευτικό και θεατρικό τμήμα, αθλητικές ομάδες, ιστοσελίδα και σελίδα facebook, instagram, να δημιουργήσει βάση δεδομένων και καταγραφή των μελών, αξιοποιώντας τα τάλαντα όλων ανεξαιρέτως, μικρών και μεγάλων.

Κάλεσε, επίσης, τον νέον εφημέριο να καλλιεργήσει στενή συνεργασία με τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς άρχοντες και φορείς, καθώς και με το Ελληνικό Σχολείο και τον Ελληνικό Σύλλογο.

“Ο καλός ποιμένας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Κλεόπας “τείνει χείρα συνεργασίας και διαβαίνει τις πόρτες των σπιτιών του ποιμνίου του μία προς μία, επισκέπτεται τακτικά τους ασθενείς αδελφούς μας κατ´οίκον και στο νοσοκομείο, μεριμνά και προσεύχεται για τους φυλακισμένους και συμπαρίσταται στους αδελφούς μας που χρίζουν βοηθείας, τους εμπερίστατους και άστεγους, μεριμνά για όλους, ανεξαρτήτου θρησκευτικής προελεύσεως ή καταγωγής και άσχετα από το χρώμα και το κοινωνικό και οικονομικό τους status.”

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Επίσκοπος στον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Ιωάννη Νικολαίδη και την φιλόξενη πρεσβυτέρα του Σοφία, καθώς και τους άξιους συνεργάτες του στην ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπορώς, οι οποίοι, καθ´ όλον το διάστημα της απουσίας μονίμου εφημερίου στην πόλη του Γκέτεμποργκ, επωμίσθησαν την μέριμνα των δύο ενοριών στο Μπορώς και το Γκέτεμποργκ.

Εις έκφρασιν ευαρεσκείας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας προς το πρόσωπον του π. Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Τον συνεχάρη για την επάξια προαγωγή του και τον ευχαρίστησε για την αφοσιωμένη διακονία του, προσέφερε στον ίδιο έναν επιστήθιο σταυρό και στην πρεσβυτέρα του μία εικόνα ως ευλογία.

Στον π. Πέτρο και στο ποίμνιο της ενορίας διεβίβασε ο Μητροπολίτης τις διάπυρες ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, επί τη ενάρξει της συγγραφής της νέας σελίδος της εκκλησιαστικής ιστορίας και δράσεως της ενορίας και του προσέφερε, εκ μέρους του Παναγιωτάτου, ένα δώρο εις ένδειξιν της πατρικής αγάπης και στοργής Του.

Στην αντιφώνησή του ο π. Μώραλης εξέφρασε την συγκίνησή του και την αποφασιστικότητά του να διακονήσει τον απόδημο Ελληνισμό με ζήλο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων, δημιουργώντας προγράμματα και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα, στην οποία συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Επισκοπής του Γκέτεμποργκ και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφερείας του Hisingen, Αιδ. κ. Bengt Hensing και η δημοφιλής Ελληνίδα αοιδός κ. Έλενα Παπαρίζου, η οποία ανήκει στην ενορία της Αγίας Τριάδος και μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αιδ. κ. Bengt Hensing για την τιμητική παρουσία του και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει στον επίσκοπό του τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του και τόνισε ότι στην εποχή μας ο διάλογος μεταξύ των Χριστιανικών δογμάτων είναι αναγκαιότης και όχι πολυτέλεια, απευθυνθείς δε στην κ. Έλενα Παπαρίζου είπε ότι το τραγούδι της “You are my number one” που κέρδισε τον διαγωνισμό στην Γιουροβίζιον το 2005 έχει διαχρονικότητα, έκανε περήφανο τον Ελληνισμό της Σουηδίας και την συνεχάρη για την πανευρωπαϊκή αυτή διάκριση.

soudias

soudias5

soudias3

soudias2

Φως Φαναρίου

Διαβάστε ακόμα