Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, εορτάστηκε εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, εις τον Ιερό Ναό της Υψώσεως της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της ενορίας του Λοφίσκου,  ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος εκτενώς στην χάρη και την δύναμη που πηγάζει για τον κάθε Χριστιανό, εκ του Πανσεβασμίου Τιμίου Ξύλου, και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος της Υψώσεως του Σταυρού και η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Το πρωί της κυριονύμου ημέρας της μεγάλης για την Ορθοδοξία μας εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου Σοχού, κατά την διάρκεια της οποίας ετελέσθη και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ευλαβεστάστου Διακόνου π. Φωτίου Σάμου, Πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο οποίος και θα συνεχίσει να υπηρετεί ως άμισθος κληρικός την ιστορική ενορία του Σοχού, όπου από μικρός έχει ανδρωθεί πνευματικά και διακονεί επί πολλά έτη και με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη μέσα από διάφορες θέσεις.

Πλήθος ευλαβών πιστών προσήλθαν και εφέτος, με θρησκευτική ευλάβεια και περισυλλογή, καθ’ όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, για να προσκυνήσουν τον παλαιό Σταυρό της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος και εκομίσθει υπό του Σεβασμιωτάτου και να λάβουν την ευλογία και την πνευματική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις κάθε δυσκολίες και δοκιμασίες της περιόδου που διανύουμε.

Απευθυνόμενος με πατρικούς λόγους και πνευματικές νουθεσίες, προς τον χειροτονούμενο π. Φώτιο, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ομίλησε περί της Ιεροσύνης, η οποία χαρακτηρίζεται από τους Πατέρες ως η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών, διότι μέσα από αυτή ο άνθρωπος καθίσταται κοινωνός και μέτοχος των Μυστηρίων του Θεού, ενώ υπογράμμισε μεταξύ των άλλων, ότι η σημερινή ημέρα καθίσταται η πιο σημαντική στιγμή της ζωής του, γιατί από σήμερα, μέσα από τις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες και ιδιώματα που έχει, καλείτε να υπηρετήσει το Θείο Σχέδιο της Οικονομίας για τον άνθρωπο και να γίνει συνεργός του Θεού και των Αγίων Αποστόλων γενόμενος και αυτός «αλιεύς ψυχών εις Σωτηρία», ζώντας μεταξύ ουρανού και γης, την πραγματικότητα που φανερώνεται μυσταγωγικός μέσα από την ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, διότι  το έργο του ποιμένος είναι να πάρει τον άνθρωπο μέσα από την αμαρτία και να τον οδηγήσει στον Θεό, κάνοντας τον και τον ίδιο Θεό κατά χάρη.

Αναφερόμενος εν συνεχεία στην σημερινή εορτή, επεσήμανε ότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι μπροστά μας και μας δίδει το μεγάλο μήνυμα, ώστε μέσα από Αυτόν να γίνουμε και εμείς ομολογητές. Όταν ο Σταυρός υψώνετε και ο άνθρωπος αγιάζεται, τότε ο κόσμος οδηγείτε στον Θεό, διότι μόνο ότι είναι κοντά στον Θεό είναι Άγιο και ότι είναι μακριά χάνει την δύναμη της ζωής και νεκρώνεται. Ο Σταυρός έχει ζωή, διότι πάνω Του έρευσε το Τίμιο Αίμα του Zωοδότου Κύριου  μας.

Τα σήμερα τελούμενα εις στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, είναι ένας θρίαμβος και μία μυσταγωγία χάριτος και ευλογίας καθώς και μία μαρτυρία της Θυσίας του Κυρίου, αλλά και της Δόξας της Αναστάσεως Του. Η ζωή του καθενός θα πρέπει να είναι ζωή Μαρτυρίας θυσίας Ιησού Χριστού και ζωή Σταυρού, βιώνοντας καθημερινά το λόγιο του Αποστόλου Παύλου «Χριστῷ συνεσταύρωμαι ·  ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός» (Γαλ. β΄ 19-20).

Ζούμε σε μία εποχή όπου τα πάντα δοκιμάζονται. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε με τίποτα ότι όσο φοβερές είναι οι δυνάμεις του κακού και η απιστία του κόσμου τούτου, εκείνο που νικά και συντρίβει τα πάντα είναι ο Τίμιος Σταυρός και εκείνος που έχει μέσα του αγάπη και υπακοή στο θέλημα του Κυρίου.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, τόνισε ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας χαρίζει την Ανάσταση. Θα πρέπει όλοι να έχουμε το φρόνημα αυτό της Αναστάσεως και μέσα από αυτή την προοπτική να κρίνουμε όλα τα πράγματα, πορευόμενοι προς την οδό δικαιοσύνης ενσυνειδήτως και οδηγούμενοι προς την αιώνιο ζωή.

 

29385488830_d0b8409d58_z

29051771863_6baba5e533_z

29640644656_b010b8b798_z

29049788114_84dd6b27b1_z

29385488830_d0b8409d58_z

29049419664_77d61ae602_z

29051522373_893ef5aa61_k

dsc_1561

dsc_1540

dsc_1574

dsc_1580

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα