Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μ. Λέρου (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το εσπέρας της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένων του Ιερού Κλήρου του νησιού, και παρουσία των τοπικών Αρχών, Επάρχου, Δημάρχου, Αντιδημάρχων, του προέδρου και μελών του Δημ.Συμβουλίου και πλήθους εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευση μικρού τμήματος του Τιμίου Ξύλου, φυλασσομένου στην Ι.Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου, και της Ιεράς Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου, την οποίαν έφεραν στους ώμους οπλίτες του 588ΤΕ Λέρου.

Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου, παιανίζοντας εμβατήριο του Μπετόβεν.

Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έλαβε χώρα η καθιερωμένη δέησις, υπέρ των αποδήμων αδελφών μας και με ευλάβεια κλήρος, τοπικές αρχές και ευσεβής λαός έκλειναν γόνυ προς της θαυματουργού εικόνος του Τιμίου Σταυρού και διήλθαν κάτωθεν αυτής βασταζομένης υπό στρατιωτών.

Το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένων υπό ιερέων της νήσου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, απευθυνόμενος με ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές του Γυμνασίου που συμπροσηύχοντο, ότι «ο Σταυρός είναι η γραμμική – γεωμετρική παράμετρος της Αγάπης του Θεού, μιας αγάπης που ξεκινά από τον ουρανό και φθάνει στη γή (κάθετο στέλεχος του Σταυρού), και από την Ανατολή έως την Δύση (οριζόντιο στέλεχος του Σταυρού), που δεν αφήνει κανέναν και τίποτε απ’ έξω. Ο Χριστός είναι η Εσταυρωμένη Αγάπη. Τόσο ηγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε τον Μονογενή του Υιό έδωσε να σταυρωθεί για την σωτηρία του κόσμου».

Ο Σεβασμιώτατος ξεχώρισε την αληθινή αγάπη από τις ψευδώνυμες αγάπες του κόσμου, οι οποίες, όπως είπε, «είναι αμαρτωλές, τονίζοντας ότι η αληθινή αγάπη έχει το στοιχείο της ταπεινώσεως, της προσφοράς και της θυσίας. Ανέφερε παραδείγματα αληθινής αγάπης από το «γεροντικό», και από τους βίους των σύγχρονων Αγίων, καθώς και από την θυσιαστική αγάπη που έδειξαν σε δύσκολες ώρες οι χριστιανοί στους συνανθρώπους τους».

Στο τέλος μετέφερε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και στο ευσεβές ποίμνιο της Μητροπόλεως τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και την στοργή της Εσταυρωμένης Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Αμέσως μετά, και μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό, που θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.

timioustavrouler13916-1 timioustavrouler13916-2 timioustavrouler13916-4 timioustavrouler13916-6 timioustavrouler13916-9 timioustavrouler13916-12 timioustavrouler13916-13 timioustavrouler13916-14 timioustavrouler13916-15 timioustavrouler13916-16 timioustavrouler13916-17 timioustavrouler13916-19

Ι. Μ. Λέρου

 

Διαβάστε ακόμα