Σε κλίμα συγκίνησης η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την Τετάρτη 28/9 τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολο Μαλαμούση, εκ Μουρεσίου Πηλίου καταγόμενο, ο οποίος για σαράντα (40) και πλέον χρόνια διακονεί ευδοκίμως την Ορθόδοξη ενορία του Μονάχου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, με τίτλο «Πολιτική, οικονομία, θρησκεία, τέχνη: Συμβολή στο διάλογο Ελλάδας – Γερμανίας», που συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και η Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας.
Ο π. Απόστολος έγινε ευρύτερα γνωστός, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, λόγω της συνεπούς στράτευσής του υπέρ της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης και του αγώνα του εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας. Συμμετέχει, εκ μέρους της Ορθόδοξης Μητρόπολης, στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας, που έχει ιδρύσει η γερμανική Καγκελαρία. Σημαντική θεωρείται, επίσης, η συμβολή του στην κατοχύρωση, το 1999, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως «Σαλβατορκίρχε», στο κέντρο του Μονάχου· στην καθιέρωση, το 2000, της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Μάριεν Πλατς στο κέντρο του Μονάχου· στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στα νερά του ποταμού Ιζάρ που διασχίζει την πόλη, καθώς και στην θέσπιση το 2005 της ελληνοβαυαρικής Ημέρας Πολιτισμού.
Τον Ακαδημαϊκό Έπαινο για τον π. Απόστολο Μαλαμούση ανέγνωσε ο κ. Hans – Cristopf Zeitler, Δρ Νομικής, ειδικευμένος στα οικονομικά.
Ακολούθησε ομιλία του κ. Αθανασίου Βλέτση, Καθηγητού Συστηματικής Θεολογίας στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες του από την πολυχρόνια συνεργασία του με τον Απόστολο, ενώ περιέγραψε, λεπτομερώς, το έργο του τιμωμένου Ιερέως.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι η τιμή στον π. Απόστολο συνιστά υποχρέωση για την Τοπική μας Εκκλησία. «Απόψε», τόνισε, « στο πρόσωπο του π. Αποστόλου τιμούμε τον συμπολίτη μας, τον γεννημένο στο Πήλιο, που ανέδειξε Μάρτυρες της Εκκλησίας, όπου άνθισαν τα Ελληνικά Γράμματα, σε περιόδους ανελευθερίας… Τιμούμε τον Ορθόδοξο Κληρικό της διασποράς, που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για τους απόδημους Έλληνες και στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους Έλληνες Κληρικούς που διακονούν στα πέρατα του κόσμου… Τιμούμε τον οικουμενικό άνθρωπο, που άνοιξε τις πόρτες του διαλόγου, της κοινωνίας και της μαρτυρίας προς όλους… Τιμούμε τον οικογενειάρχη Ιερέα, που είναι το πρότυπο του οικογενειάρχη μέχρι και σήμερα… Τιμούμε τον κοινωνικό εργάτη, που τόλμησε να βλέπει στο πρόσωπο του κάθε άλλου τον ίδιο τον Χριστό. Είναι παράδειγμα για όλους μας σήμερα, που καλούμαστε να συναντήσουμε τον άλλο σε μία κρίσιμη εποχή. Αυτό σημαίνει Ορθόδοξος Κληρικός, αυτό σημαίνει άνθρωπος της οικουμένης, αυτό σημαίνει Έλληνας».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον π. Απόστολο Μαλαμούση την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμηθέντος π. Αποστόλου, ο οποίος σκιαγράφησε την πορεία της ζωής του, το ξεκίνημά του από την γενέτειρά του, το Μούρεσι, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα πρώτα βήματα στην εκκλ/κή ζωή, δίπλα στον ιερέα του χωριού, τον σύνδεσμό του με τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό, τις σπουδές του, την μεταφύτευσή του στη Γερμανία, όπου, με την Πρεσβυτέρα του Αθανασία, δημιούργησαν πολύτεκνη οικογένεια και εργάζονται μαζί στο έργο της Τοπικής Εκκλησίας, ενώ ευχαρίστησε τα πρόσωπα που συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του έργου του. Κατέληξε δε, με θερμή αναφορά στο πρόσωπο του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου: «Το άγρυπνο πνευματικό σας βλέμμα δεν περιορίζεται μόνο στα της Μητροπόλεως Δημητριάδος, αλλά και σ᾽ όλη την Ορθοδοξία, όπως διαπιστώσαμε με την αγωνία σας και τις παρεμβάσεις σας στα ζητήματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που συνήλθε στη Κρήτη.
Το εκκλησιαστικό σας άνοιγμα στις λοιπές αδελφές Εκκλησίες είναι άξιο θαυμασμού και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η συνεργασία της Ακαδημίας σας με την Καθολική Ακαδημία Βαυαρίας είναι μία γέφυρα προς τον χριστιανικό κόσμο της Εσπερίας, προς τον βαυαρικό λαό, που διακρίνεται για την βαθύτατη ευσέβειά του, την αγάπη του για το Ευαγγέλιο του Χριστού, τη συνειδητή καλλιέργεια του χριστιανικού ήθους και τη στήριξη, με περισσή αγάπη, της Ορθοδοξίας μας στη Βαυαρία.
Και κάτι ακόμα: Το ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, όπως αυτό εκφράζεται και καλλιεργείται από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο, στηρίχθηκε και στηρίζεται στη φιλοτιμία και τον τίμιο ιδρώτα των κληρικών της Μητροπόλεως Γερμανίας, ιδιαίτερα δε σε αυτούς που κατάγονται από τη Μαγνησία και εκείνους που έχουν αποσπασθεί από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας έχει επανειλημμένα δημόσια εκφραστεί με λόγους ευχαριστηρίους για τη πολύπλευρη ευλογημένη συνεργασία του με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όπως επίσης έχει ιδιαίτερα αναφερθεί για το πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, με λόγους επαινετικούς».
I. M. Δημητριάδος