Μητροπολίτης Πειραιώς: “Σύνοδοι Επισκόπων συνέρχονται μόνο για να καταγνώσουν αιρέσεις” (ΦΩΤΟ)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ήταν ο φετινός ομιλητής του συνεδρίου στελεχών νεανικού έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία ενάρξεως της νέας Ιεραποστολικής περιόδου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο,  υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο και έμφαση ότι «Σύνοδοι Επισκόπων επί δύο χιλιάδες χρόνια στην Εκκλησία… συνέρχονται μόνο για να καταγνώσουν αιρέσεις, τις υφιστάμενες αιρέσεις της εποχής τους, να διασφαλίσουν την σώζουσα πίστη και αλήθεια από την κακοδοξία και ταυτόχρονα να συντονίσουν Ορθοδοξία και Ορθοπραξία με την έκδοση των λεγομένων Ιερών Κανόνων. Για αυτό συνέρχονται οι Σύνοδοι. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη δυστυχώς στη σύνοδο της Κρήτης».

«Πότε θα γίνει μια αποτίμηση για τα τόσα χρόνια των θεολογικών διαλόγων», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς και αδιαπτώτως να συνέλθει μία πανορθόδοξη σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Επίσκοποι της Ορθοδόξου εκκλησίας μας.

Υπογράμμισε πως «χρειάζεται από όλους θάρρος κουράγιο και πνευματική λεβεντιά, προκειμένου να αντισταθεί κάποιος σε αυτή την ομογενοποίηση της αλήθειας με το ψέμα. Επιδιώκεται να παρουσιαστεί στον κόσμο ένας καινούριος Χριστός, ένας Χριστός όμως που δεν σώζει. Ένας Χριστός ο οποίος την ίδια στιγμή αποδέχεται την Ορθοδοξία και την αίρεση, το ψέμα και την αλήθεια, την αρετή και την κακία».

Σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σώματα Χριστού με διαφορετικές θέσεις το κάθε σώμα και μία κεφαλή, το Χριστό. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε.

Επεσήμανε ότι η Σύνοδος αυτή προσπάθησε να προσδώσει εκκλησιαστικότητα στην αίρεση «και μάλιστα με έναν εντελώς γραφικό τρόπο διότι δεν απετολμήθει τελικά να εγκριθεί το αρχικό κείμενο στο οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορική ύπαρξη άλλων ετερόδοξων εκκλησιών, αλλά συγκεράστηκε κάπως μετά την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έγινε δεκτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορική ονομασία ετερόδοξων Εκκλησιών. Αλλά πώς αναγνωρίζεις κάτι το οποίο δεν υπάρχει, του οποίου δεν δέχεσαι την ύπαρξη; Αναγνωρίζεις την ονομασία ενός ανύπαρκτου πράγματος;»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τόνισε πως ο αληθινός Θεός δημιουργεί κοινωνία μεταποιουμένων αμαρτωλών. «Ο Κύριος  μας θέλει αγωνιζόμενους για τη σωτηρία μας», είπε χαρακτηριστικά ευχόμενος καλή Κατηχητική Χρονιά σε όλους και δύναμη για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου τα στελέχη του νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας συζήτησαν σε ομάδες εργασίας ανά κατηχητική βαθμίδα, ενώ την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ.Σεραφείμ.

img_0537 0e055015385980da4e111a90c5284edc_xl

Ι. Μ. Πειραιώς

Διαβάστε ακόμα