Μητροπολίτης Σισανίου: «Μεγάλη ευθύνη σήμερα η κατήχηση” (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  της κατηχητικής συνάξεως το απόγευμα της Τρίτης 27ης Σεπτεμβρίου 2016, με την συμμετοχή πολλών κατηχητών και κατηχητριών της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ.Ιγνάτιος καλοσώρισε τους εκλεκτούς συνεργάτες του κατηχητικού έργου και τους παρεκάλεσε με ιδιαίτερη προθυμία και πύρινο ζήλο να διακονήσουν τον χώρο της νεότητος, να αγαπήσουν πολύ και να στηρίξουν ιδιαίτερα τους νέους μαθητές, μικρούς και μεγαλύτερους, ώστε να πάρουν εφόδια ζωής σε μία εποχή που δοκιμάζονται τα πάντα, αλλά το αληθινό αντέχει και το αυθεντικό ελκύει και τελικά με την χάρη του Θεού επικρατεί. Τους παρεκίνησε δε να έχουν ιερό ενθουσιασμό, να επιδεικνύουν συνέπεια και ακρίβεια στην πνευματική τους ζωή, ώστε να δέχονται την ευλογία του Θεού και να αποτελούν πρότυπα για τους νέους βλαστούς της Εκκλησίας, αφού κατά την ρήσιν των Πατέρων ό,τι έχει κανείς δίδει και ότι καλό βιώνει αυτό πρέπει και να διδάσκει.

Στην συνέχεια  τον λόγο έλαβε ο προσκεκλημένος ομιλητής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης κ.Ιγνατίου και λόγιος Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλος, ο οποίος καθήλωσε τους νέους κατηχητές και τις κατηχήτριες τόσο με τον σπουδαίο λόγο του περί αναγκαιότητος της κατηχήσεως, όσο και με την αγωνία του εάν θα καταφέρουν οι σύγχρονοι φορείς της κατηχήσεως σήμερα μέσα από τις τόσες δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στο έργο αυτό και οδηγήσουν τα παιδιά στην αλήθεια και στην ζωή της Εκκλησίας.   «Κατήχηση δεν είναι ιδέες και προτάσεις, δεν είναι διανοητική πληροφόρηση για τα πιστεύω της Εκκλησίας, δεν είναι ιδεολογία, ούτε μέσο για να αποκτήσει η Εκκλησία ομοϊδεάτες και στρατευσίμους,»  τόνισε ο διαπρεπής Ιεράρχης. « Κατήχηση σημαίνει ακούω και βιώνω, μαθαίνω να αγαπώ τον Δημιουργό Θεό και την εικόνά Του, που είναι ο άνθρωπος. Σήμερα η σωστή κατήχηση των παιδιών πρέπει να τα βοηθά να σταθούν όρθια μέσα στην παραζάλη της σύγχρονης κοινωνίας, να μπαίνουν οι νέοι βλαστοί στην ενορία και να αισθάνονται ότι συνήντησαν τον Θεό και ότι εντάχθηκαν μέσα στην μεγάλη οικογένεια των παιδιών του. Αυτή είναι η ώρα που θα πρέπει να οριοθετήσουμε την πίστη και να μιλήσουμε σωστά στα παιδιά για τα δόγματα και τις αλήθειες της πίστεως, γιατί πολλοί στην εποχή μας και τις μέρες μας χρησιμοποιούν λόγους και τρόπους δήθεν χριστιανικούς, προκειμένου να παρασύρουν αθώες ψυχές στην πλάνη, π.χ. διαλογισμός, γιόγκα, νέες μορφές αιρέσεων κλπ.»

Μεγάλη λοιπόν η ευθύνη της κατηχήσεως σήμερα! Αναμφισβήτητα έργο Θεού και ανθρώπων. Χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνας πνευματικός ώστε να καταφέρουν οι κατηχητές της Εκκλησίας να προσφέρουν την εμπειρία της Εκκλησίας και την αλήθειά Της στα παιδιά, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Παύλος.

Στην όμορφη αυτή βραδιά και σύναξη μήνυμα απηύθυνε ο ποληός και έμπειρος Κατηχητής και Επίτιμος Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας, κ.Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, ο οποίος παρότρυνε τους νέους κατηχητές και τις κατηχήτριες να δουλέψουν σκληρά και με όλη την διάθεσή τους γιατί το έργο της κατηχήσεως αξίζει όσο τίποτε άλλο και να εφαρμόσουν στην διακονία τους αυτή το αποστολικό χωρίο «Τω πνεύματι ζέοντες τω Κυρίω δουλεύοντες» (Ρωμ. ιβ΄, 11).

Στο τέλος δε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος επέδωσε τα διοριστήρια στους κατηχητές και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη την νέα Ιεραποστολική και Κατηχητική χρονιά, που ήδη ξεκινά και ο θερισμός αυτής της εργασίας να είναι πολύς και αποδοτικός!

synaksi_katixitwn_2016-1 synaksi_katixitwn_2016-2 synaksi_katixitwn_2016-3

Ι. Μ. Λαρίσης

Διαβάστε ακόμα