Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σε κτηνοτροφική μονάδα της Ιεράς Μονής Βελλάς

Στην πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργεί σε εκτάσεις της Ιεράς Μονής Βελλάς στο Πωγώνι Ιωαννίνων βρέθηκε χθες ο κ. Ιερώνυμος και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το όλο εγχείρημα που αποτελεί πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

«Oλα είναι πολύ ωραία και φροντισμένα. Υπάρχει τάξη, μπράβο«, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «κάθε καλό» στην πρόθεση της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας αλλά και γεωργικής σχολής. Η Μονή Βελλάς, που είναι γνωστή για το Ιεροδιδασκαλείο και τους σπάνιους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της, βρίσκεται στους Νεγράδες Ιωαννίνων, στο ακριτικό Πωγώνι, και χρονολογείται στον 11ο αιώνα.

Από τον Ιούνιο του 2014, όταν εκλέχθηκε μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο σεβασμιώτατος Μάξιμος έβαλε στόχο να αναβιώσει την κτηνοτροφική μονάδα στη Μονή Βελλάς. Το σχέδιο της Μητρόπολης περιλαμβάνει την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Βελλάς και άλλων μικρότερων ιερών μονών, την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής (αιγοπροβατοτροφικής) μονάδας με ζώα αυτόχθονων φυλών, καθώς και την προοπτική ίδρυσης τυροκομείου για την αξιοποίηση του γάλακτος με παραγωγή φέτας, ώστε να υποστηρίζονται και τα προνοιακά ιδρύματα της Μητρόπολης. Επίσης προβλέπεται και η φύτευση αμπελώνα σε μοναστηριακές εκτάσεις.

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα