Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχολικούς αγιασμούς στην Ι. Μ. Νικαίας
13 Σεπτεμβρίου 2016 Κοινοποιήστε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχολικούς αγιασμούς στην Ι. Μ. Νικαίας

Το 140ο δημοτικό σχολείο Νίκαιας και το 40ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω επισκέφτηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για να ευχηθεί από κοντά καλή χρονιά στους μαθητές. Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του στους αγιασμούς είπε χαρακτηριστικά:

«Καλή σχολική χρονιά.  Κι επιτρέψατέ μου να μοιρασθώ μαζί σας τις ακόλουθες τρεις σκέψεις:

Πρώτον, να μελετάτε. Να μελετάτε ευσυνείδητα και μεθοδικά.  Διότι πρέπει να θυμάσθε ότι κανένας «δείκτης ευφυΐας» δεν αντικαθιστά τη μελέτη.

Δεύτερον, ν’ αγαπάτε αυτό που μελετάτε δίχως βεβαίως, όπως θα σας πω στη συνέχεια, να θεωρείτε ό,τι μελετάτε ως «θέσφατο» σε βαθμό που να καταπιέζει τις δικαιολογημένες απορίες οι οποίες αναφύονται σταδιακώς καθώς εμβαθύνετε στη γνώση. Διότι δεν πρέπει να υποτιμάτε ότι το προϊόν της κριτικής μελέτης είναι εκείνο που διαμορφώνει, εν τέλει, την προσωπικότητά σας και τον χαρακτήρα σας.

Και, τρίτον, πάνω σ’ αυτό που μελετάτε πρέπει ν’ αρχίσετε σιγά-σιγά, όσο «ανεβαίνετε» από τάξη σε τάξη, να «χτίζετε» τη δική σας συμβολή στη γνώση.  Κι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία αλλά με λελογισμένη και τεκμηριωμένη αποφασιστικότητα.

Καταλήγω με την εξής, διπλή, παραίνεση μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που κι εσείς βιώνετε:  Πριν απ’ όλα να θυμάσθε ότι, εφόσον έχετε την ανάλογη θέληση, «ο κόσμος είναι δικός σας».  Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει στο δρόμο προς την πρόοδο αν είσθε αποφασισμένοι. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίζει η Αριστεία αλλά, όλως αντιθέτως πρέπει να  επιδιώκετε να είσθε άριστοι, αφού έτσι μπορείτε να επιτύχετε την τελική σας κοινωνική – και όχι μόνο – καταξίωση.  Πέραν τούτου, να τιμάτε τους δασκάλους σας για την ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά τους προς εσάς, καθώς και τους γονείς και την εν γένει οικογένειά σας, για τις θυσίες που υφίστανται προκειμένου εσείς «ν’ ανοίξετε την περπατησιά σας» στο δρόμο της ζωής και της δημιουργίας».

protothema.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment