Πατριάρχης Ιεροσολύμων: «Ο Χριστιανισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της Μέσης Ανατολής» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Οι Χριστιανοί πρέπει πάση θυσία να μείνουν στις πατρικές τους εστίες. Η Χριστιανική παρουσία είναι αναπόσπαστο μέρος της Μέσης Ανατολής και επιπλέον η Χριστιανική παρουσία εγγυάται τη διατήρηση της πολιτισμικής, πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής ταυτότητας της Μέσης Ανατολής».

Το CNN Greece ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα. Στην Παλιά Πόλη, εκεί που βρίσκεται το Πατριαρχείο, μας υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece μίλησε για τη συνάντηση που πραγματοποίησαν προ ημερών στο Αμμάν της Ιορδανίας οι Χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής. Μας επισημαίνει ότι η παρουσία όλων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι πολύ σημαντικό γεγονός.

Ο Πατριάρχης ερωτήθηκε για τη σχέση του Χριστιανισμού με το Ισλάμ. «Στη Μέση Ανατολή, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουν εδώ και αιώνες, διότι τους συνδέουν πολλά κοινά σημεία. Η θρησκεία στη Μέση Ανατολή προσδιορίζει τα πάντα, την ταυτότητα, τον τρόπο ζωής και επιπλέον τις πολιτικές εξελίξεις», απάντησε ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Τον ρωτήσαμε, επίσης, εάν φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα δεδομένου ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται στην καρδιά της ταραγμένης Μέσης Ανατολής.

Η απάντησή του αφοπλίζει. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Οι απειλές δεν είναι σημερινές. Πάντοτε υπήρχαν και το Πατριαρχείο επιβίωσε δια μέσου των αιώνων και αυτό δεν οφείλεται στην ανθρώπινη ικανότητα αλλά σε κάτι πιο σημαντικό, σε κάτι πιο ανώτερο που είναι μια απόδειξη ότι η ιστορία του Πατριαρχείου δεν κατευθύνεται ούτε διαμορφώνεται από τους ενταύθα διαβιούντες παράγοντες -είτε είναι οι πολιτικοί είτε διπλωματικοί είτε στρατιωτικοί- αλλά κατευθύνεται άνωθεν. Δεν το λέω τυχαία αλλά είναι μια πραγματικότητα· η παρουσία εδώ των Χριστιανών και η ειδικότερη παρουσία ημών του Πατριαρχείου και ημών στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ένα καθημερινό θαύμα και το καθημερινό θαύμα της πίστεώς μας».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων; Όπως λέει είναι η διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων, η διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ αλλά και η προσπάθεια να παραμείνει το χριστιανικό στοιχείο στη Μέση Ανατολή. «Η μεγαλύτερη πρόσκληση είναι βέβαια ο Πανάγιος Τάφος. Είναι το προσκύνημα που αποτελεί την εγγύηση της χριστιανικής παρουσίας όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ αλλά γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή».

CNN Greece

Διαβάστε ακόμα