Αγιασμός στο Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Φίλιππου Πουγιούτα, των Αντιπρυτάνεων κ.κ. Ανδρέα Πολεμίτη, Κωνσταντίνου Φελλά και Ednas Πατρικίου – Giamasaki, του Εκτελεστικού Διευθυντή κ. Αντώνη Πολεμίτη και του Διευθυντή Οικονομικών κ. Χρήστου Βλάχου, αλλά και πλήθους φοιτητών του Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας και Πολιτισμού τελέστηκε, το Σάββατο, ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Yellow, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, στην παρουσία και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Ο Πανιερώτατος, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψιλή επιστασία του το Πρόγραμμα παραχωρόντας, παράλληλα, προς χρήση των σπουδαστων του Τμήματος και τις εξιδικευμένες βιβλιοθήκες του Κέντρου Μελετών και της Ιεράς Μονής Κύκκου, επιδαψίλευσε τις ευλογίες της Εκκλησίας για ευλογημένο, καρποφόρο και γεμάτο από τη χάρη του Θεού νέο ακαδημαϊκό έτος.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος αφού επεσήμανε τα πολύ καλά αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του Τμήματος και τις ελπιδοφόρες και πολύ υποσχόμενες προοπτικές του, αλλά και το υψηλό επίπεδο της Θεολογίας που προσφέρει το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Πρόγραμμα, σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι «με τις επιστημονικές παρεμβάσεις μας και με τον θεολογικό μας λόγο θα προσπαθήσουμε να είμαστε παρόντες και στα κοινωνικά και θεολογικά δρώμενα της Κύπρου και του ελλαδικού χώρου».

«Νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής», υπογράμισε ο κ. Οικονόμου, «διότι αγκάλιασαν το Πρόγραμμα, Θεολογίας και Πολιτισμού, φοιτητές όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, δικηγόροι, μαθηματικοί, χημικοί, θεολόγοι, δασκάλοι και αυτό το πράγμα μας κάνει να αισθανόμαστε περίφανοι γιατί μας εμπιστευτήκατε».

Ακολούθως μίλησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππος Πουγιούτας, ο οποίος ανέφερε ότι «αποστολή και όραμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Κύπρου, είναι να κρατήσει πολύ ψηλά τον πήχη της ποιοτικής εκπαιδευτικής κατάρτισης και της έρευνας και να συμβάλει καίρια και καθοριστικά στα επιστημονικά πράγματα του τόπου μας, και όχι μόνο».

«Στοιχώντας, ακριβώς, σ’ αυτό το όραμα και κτίζοντας κέντρα αριστείας και διευρύνοντας τους τομείς της επιστήμης  την φιλοδοξία μας και διευρύνοντας τους τομείς της Επιστήμης, δημιουργήσαμε το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού, το οποίο διανύει το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος ζωής και αποτελεί μια πρωτοποριακή καινοτομία στα επιστημονικά πράγματα του τόπου μας, και όχι μόνο», πρόσθεσε.

Χαιρετισμό προς τους φοιτητές απηύθηνε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Φελλάς

Μετά τους χαιρετισμούς ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, μίλησε με θέμα: «Η προσφορά και η σημασία της Θεολογίας».

«Η θεολογία φάνηκε πάρα πολλές φορές όχι απλά θεραπαινίδα της Εκκλησίας, αλλά αυτή που άνοιξε διαύλους και αυτή που προφύλαξε το σώμα της Εκκλησίας ιδίως στις περιόδους των μεγάλων αιρέσεων και των Συνόδων. Διακόνησε και σήμερα έχει αυτό ακριβώς το χρέος να διακονεί το λαό του Θεού με τα όποια προβλήματα, τα σημερινά προβλήματα του λαού του Θεού, που είναι ιδιαίτερα για κάθε εποχή, επομένως είναι ίσως ιδιαίτερα κάποια απ’ αυτά και για την εποχή μας» τόνισε.

Ο κ. Κεσελόπουλος επεσήμανε πως «μόνιμο χρέος της Θεολογίας παραμένει το να διακονεί το μυστήριο της Εκκλησίας και η ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας πρέπει να στηρίζεται στην Θεολογία. Όταν έχουμε ποιμαντική ερήμην της Θεολογίας, τότε έχουμε πάρα πολλές δυσλειτουργίες στο σώμα της Εκκλησίας».

Μετά το πέρας της τελετής παρετέθη κέρασμα και ακολούθησε η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

agiasmos-4 agiasmos-7 agiasmos-5 agiasmos-8 agiasmos-9 agiasmos-1 agiasmos-2 agiasmos-3 agiasmos

maistorcy.com

Διαβάστε ακόμα