Άτυπη Σύνοδος για εκλογή Μητροπολίτη μετά όμως το μνημοσύνο

Πολύ σύντομα όπως όλα δείχνουν, θα καλυφθεί η χηρεύουσα θέση Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας μετά το θάνατο του μακαριστού Ευγενίου. Άλλωστε αυτή είναι και η επιθυμία των μελών της Ιεράς Συνόδου όπως έχει ήδη τονίσει στο neakriti.gr ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, που άφησε να εννοηθεί ότι ήδη βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Σήμερα πραγματοποιείται το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου Κυρού Νεκταρίου στη Νεάπολη και είναι βέβαιο ότι η ιεραρχία της εκκλησίας θα διερευνήσει την πιθανότητα η απόφαση για το νέο μητροπολίτη να είναι ομόφωνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αμέσως μετά το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη θα υπάρξει συνάντηση μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, με θέμα συζήτησης την εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας μετά και από πρόσκληση του προέδρου της Συνόδου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Σε αυτή την περίπτωση η εκλογή του νέου μητροπολίτη κατά πάσα πιθανότητα θα συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τακτική σύνοδο της Ιεράς Συνόδου.

Η αμεσότητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας μετά τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Ευγενίου, δείχνουν εν πολλοίς το συναινετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των Ιεραρχών του νησιού, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεξάρτητα από τις 24 υποψηφιότητες που θα κληθούν οι ιεράρχες να μελετήσουν. Τον αριθμό της λίστας των υποψηφίων επιβεβαίωσε άλλωστε προ ημερών και μόνο στο neakriti.gr ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης που εξήγησε ότι επιθυμία και στόχος είναι η εκλογή να γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Πριν καν συμπληρωθούν 40 μέρες από το θάνατο του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας τα σενάρια για το όνομα του νέου μητροπολίτη δίνουν και παίρνουν, με πολλούς να θεωρούν ότι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι αυτό του σημερινού Αρχιγραμματέα τη Ιεράς Συνόδου Κύριλλου Διαμαντάκη, πνευματικού παιδιού του εκλιπόντα Μητροπολίτη.

Βέβαια η εμπειρία του παρελθόντος έχει καταδείξει ότι στην εκκλησία οι ανατροπές βρίσκονται πάντα μέσα στο κάδρο. Σε αυτή την περίπτωση εξίσου δυνατή υποψηφιότητα είναι αυτή του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιου Βερνιδάκη.

Ωστόσο το γεγονός ότι ένας νέος μητροπολίτης θα αύξανε τις πιθανότητες να είναι ο τέταρτος κατά σειρά προερχόμενος από την αδελφότητα της Μονής Αγκαράθου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Κύριλλος Διαμαντάκης υπήρξε υποψήφιος και για την μητρόπολη Πέτρας όπου εξελέγη δεσπότης από την Αγκάραθο, φαίνεται να είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν γείρει εκτός απροόπτου την πλάστιγγα υπέρ του Κυρίλλου.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

neakriti.gr

Διαβάστε ακόμα