Εγκαίνια της Έκθεσης της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» στην Ι. Μ. Δημητριάδος (ΦΩΤΟ)

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκαν (2/10) τα Εγκαίνια της ετήσιας Έκθεσης της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός», παράλληλα με την οποία λειτουργεί και έκθεση Βυζ. Ζωγραφικής, Θρησκευτικής Τέχνης και Μοναστηριακής Διατροφής. Την εκδήλωση, που είχε κεντρικό θέμα «Χρώμα και γεύση», συνδιοργάνωσαν ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» και η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός», ενώ συντόνισε ο Δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δ/ντής της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς Γερόντισσα Θεοδέκτη.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος προέβη σε αναλυτική και λεπτομερή θεολογική ανάλυση της Εικόνος της Φιλοξενίας του Αβραάμ, που στην Ορθόδοξη Εικονογραφική Παράδοση συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Στην εισήγησή του ο κ. Χαρίτων απέδειξε όχι μόνο το ορατό κάλλος της Ορθόδοξης Εικόνας, αλλά κυρίως το βαθύ θεολογικό της περιεχόμενο, που την καθιστά το «Ευαγγέλιο των αγραμμάτων».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Ανδρέας Κονάνος, ο οποίος μίλησε με θέμα«Πείνα και δίψα Χριστού». Ο π. Ανδρέας, ο οποίος κατέχει και την ιδιότητα του διατροφολόγου, μίλησε για την πνευματική πείνα και δίψα του ανθρώπου, η οποία μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την πρόσληψη του Χριστού συνολικώς, Σώμα και Ψυχή, μέσα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους δυο ομιλητές και τόνισε ότι «η Εκκλησία μας έχει ζωντανό πολιτισμό, που είναι και η τέχνη της Αγιογραφίας, που συνεχίζεται και προοδεύει. Αυτό συνιστά ακόμα μία κατάκτηση της Ορθοδοξίας, ότι κρατά ζωντανή μία παράδοση αιώνων, έναν θησαυρό της πατρίδας μας…». Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το έργο που ο π. Δημήτριος και οι συνεργάτες του επιτελούν στη Σχολή, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως για το έργο και την προσφορά της Σχολής στα παιδιά με ειδικές δεξιότητες. Τέλος, αναφέρθηκε στην θεματική του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», για το τρέχον έτος, που αφορά στις τοπικές γεύσεις και σημείωσε πως «ο τόπος μας, το Πήλιο, η θάλασσα, όλη η Θεσσαλία είναι ζυμωμένη με τις γεύσεις, γεγονός, που θέλουμε να αναδείξουμε και να κάνουμε κοινωνία αγάπης και ζωής». Αναφέρθηκε και στο έργο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, εκεί όπου εφαρμόζεται εμπράκτως η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και προτείνεται ένας τρόπος λιτής και υγιεινής ζωής, μέσα από την καλλιέργεια ποικίλων αγνών και οικολογικών προϊόντων.

egkania_sxoli_agiografias_01 egkania_sxoli_agiografias_05 egkania_sxoli_agiografias_06 egkania_sxoli_agiografias_08 egkania_sxoli_agiografias_10 egkania_sxoli_agiografias_14 egkania_sxoli_agiografias_15 egkania_sxoli_agiografias_17 egkania_sxoli_agiografias_19 egkania_sxoli_agiografias_21 egkania_sxoli_agiografias_22 egkania_sxoli_agiografias_29

Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα