Εγκαίνια της νέας Πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου

Στο πλαίσιο του επίσημου επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων της εκατονπεντηκονταετηρίδας από την Αρκαδική εθελοθυσία, η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ο Δήμος Ρεθύμνου, παρουσιάζουν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 13:00 την νέα Πινακοθήκη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

Στο εξής, οι προσκυνητές και οι επισκέπτες της ιστορικής Μονής θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται μια νέα συλλογή έργων τέχνης, η οποία οργανώθηκε με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και περιλαμβάνει πίνακες με θεματική από τα γεγονότα του ολοκαυτώματος και προσωπογραφίες προσωπικοτήτων που σχετίζονται με το ιστορικό γεγονός.

Η Πινακοθήκη θα ξεκινήσει την λειτουργία της με την έκθεση 13 έργων ζωγραφικής, οκτώ από τα οποία φιλοτέχνησε η ζωγράφος Πόπη Παυλάκη κατά την δεκαετία του 1930.

Μετά από πρόταση της θυγατέρας της ζωγράφου, ο Δήμος Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παραχώρησαν με χρησιδάνειο πέντε πίνακες της ζωγράφου για να εκτίθενται στην Πινακοθήκη του ιστορικού Μοναστηριού, όπου επίσης ανευρέθηκαν και συντηρήθηκαν κατάλληλα για να συμπεριληφθούν στην συλλογή τα δύο υπερμεγέθη έργα που κοσμούσαν παλαιότερα την είσοδο της Μονής κατά τους εορτασμούς του ολοκαυτώματος, καθώς και ένας ακόμα πίνακας – προσωπογραφία ενός παλαιού Ηγουμένου, έργα επίσης της Πόπης Παυλάκη.

Την αρχική συλλογή της πινακοθήκης κοσμεί επίσης ο πίνακας του ζωγράφου Νικολάου Φερεκίδη, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στο βιβλίο του αείμνηστου Μητροπολίτου Κρήτης Τιμόθεου Βενέρη «Το Αρκάδι διά των αιώνων» και για πολλά χρόνια αγνοούνταν η τύχη της ύπαρξής του. Το έργο ανευρέθηκε μετά από έρευνα στην Θεσσαλονίκη, αγοράστηκε από την Ιερά Μονή και αφού συντηρήθηκε, θα εκτεθεί μαζί με άλλους δύο πίνακες που υπήρχαν στο Μοναστήρι και έχουν θεματική το Ολοκαύτωμα.

Επίσης, για πρώτη φορά θα εκτεθούν δύο έργα του κ. Λεωνίδα Καούνη, ο οποίος τα δώρισε πρόσφατα στην Μονή για να συμπεριληφθούν στην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αρχική συλλογή.

Τέλος, στον ίδιο χώρο, ο οποίος πρόσφατα ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για να λειτουργεί στο εξής η νέα Πινακοθήκη, θα εκτίθεται και η βιτρίνα, στην οποία επί σειρά δεκαετιών φυλάσσονταν το ιστορικό λάβαρο του Αρκαδίου στο παλαιό μουσείο. Εκτός του ότι η βιτρίνα αυτή αποτελεί σημαντικό κειμήλιο λόγω παλαιότητας αλλά και των στοιχείων ξυλογλυπτικής που φέρει, πάνω της έχει αποτυπωθεί το λάβαρο και έχει κριθεί, ότι πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μοντέρνο έργο τέχνης, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί.

Στόχος της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και της Ιεράς Μονής Αρκαδίου είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της Πινακοθήκης με έργα καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από το μεγαλείο της θυσιαστικής πράξης των προγόνων μας που υπερασπίστηκαν την πίστη τους, την πατρίδα τους και το Ιερό Μοναστήρι κατά την επανάσταση του 1866 αναδεικνύοντάς το σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και αυτοθυσίας.

Διευκρινίζεται, ότι τα επίσημα εγκαίνια της Πινακοθήκης θα πραγματοποιηθούν το 2017 με την παρουσία της κόρης της αείμνηστης ζωγράφου Πόπης Παυλάκη, που είχε και την αρχική ιδέα για την δημιουργία αυτού του χώρου με την συγκεκριμένη θεματική.

Υπενθυμίζεται, ότι της εκδήλωσης για την λειτουργία της νέας πινακοθήκης, θα προηγηθούν οι εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση των Πολιτιστικών Συλλόγων Άδελε – Αγίας Παρασκευής του Δήμου Ρεθύμνου και Μέρωνα Δήμου Αμαρίου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει ανακοινωθεί.

Ι. Μ. Ρεθύμνης

Διαβάστε ακόμα