Εκδήλωση για το Έπος του ’40 και τη Βόρειο Ήπειρο στην Κατερίνη (ΦΩΤΟ)

Επετειακή εκδήλωση για το πνεύμα της εποποιίας του 1940 και τη Βόρειο Ήπειρο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος την Κυριακή 30 Οκτωβρίου το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης ΕΚΑΒΗ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με τη δράση του πρωτεργάτη του βορειοηπειρωτικού αγώνα, αείμνηστου Μητροπολίτου κυρού Σεβαστιανού. Προλόγισε ο Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμετσεντζίδης.

Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο παρουσίασετην πολυκύμαντη ζωή ενός σπάνιου Ιεράρχη με απέραντη αγάπη για τον Θεό, την Εκκλησία και τον άνθρωπο. Ο μακαριστός Σεβαστιανός έγινε γνωστός εντός και εκτός Ελλάδος για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος επιστεγάζοντας την εορταστική εκδήλωση επισήμανε: «Θυμούμαστε το Έπος του 1940, τα ένδοξα και φωτεινά γεγονότα που επισφράγισαν με ανεξίτηλη δόξα την ιστορική πορεία του έθνους μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας όχι μόνον ενημέρωσε αλλά και αφύπνισε, για τη μαρτυρική πορεία και τους αγώνες του Ελληνισμού στην αιματοβαμένη Βόρειο Ήπειρο. Τα διδάγματα από το Έπος του ’40 είναι πολλαπλά και πρέπει να αναλογισθούμε κάποια από αυτά».

Τέλος, μνήμες από την πολύπαθη Β. Ήπειρο και το έπος του ’40 ζωντάνεψαν με τα τραγούδια τους τα μέλη της χορωδίας της ΓΕΧΑ Κατερίνης.

boreia_hpeiros-0100 boreia_hpeiros-0101 boreia_hpeiros-0110 boreia_hpeiros-0114 boreia_hpeiros-0118 boreia_hpeiros-0085 boreia_hpeiros-0124 boreia_hpeiros-0127 boreia_hpeiros-0086

Ι. Μ. Κίτρους

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin