Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης σε συνέδριο στη Μόσχα (ΦΩΤΟ)

Κατά το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης μετέβη στη Μόσχα, στα πλαίσια προγράμματος επιστημονικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας και του εορτασμού του 2016 ως έτους ελληνορωσικής φιλίας.

Την αντιπροσωπεία αποτέλεσαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Πρωτοπρ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Καθηγητής της Ακαδημίας.

Η αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα: «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις», που διεξάγεται με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων, με τη μορφή Ημερίδων, ως εξής:

10-12 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ Μόσχας.

15 Οκτωβρίου στη Θεολογική Σχολή Αγίου Νικολάου Ugresha Μόσχας.

18 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Διπλωματικών Σχέσεων MGIMO Μόσχας.

20-22 Οκτωβρίου στο Eθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έτσι, λοιπόν, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στη Θεολογική Σχολή Αγίου Νικολάου Ugresha Μόσχας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Ελλάδα – Ρωσία: Ενότητα πνεύματος, ενότητα πίστεως, ενότητα παράδοσης».

Κατά την πανηγυρική τελετή έναρξης της Ημερίδας υπογράφηκε συμφωνία εκπαιδευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διεθνούς Κινητικότητας ErasmusPlus.

Εκ μέρους της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής Αγίου Νικολάου Ugresha Μόσχας ο Πρύτανης αυτής, Αρχιμ. Ιωάννης Rubin.

Στη συνέχεια, διεξήχθησαν οι εργασίες της Ημερίδας, κατά την οποία ο Πρωτοπρ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, αφενός μεν παρουσίασε σε καθηγητές και φοιτητές τη φιλοσοφία και τις δυνατότητες του Προγράμματος ErasmusPlus, αφετέρου δε εισηγήθηκε το θέμα «Το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στα πλαίσια της ελληνορωσικής παράδοσης».

Στην Επιστημονική Ημερίδα συμμετείχαν εκπροσωπήθηκαν επίσης με εισηγήσεις στελεχών τους οι παρακάτω φορείς:

  • Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσίας.
  • Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ Μόσχας.
  • Κρατικό Πανεπιστήμιο Γλωσσολογίας Μόσχας.
  • Πανεπιστήμιο Διπλωματικών Σχέσεων MGIMO Μόσχας.
  • Κέντρο Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Μόσχας.
  • Τμήμα Χειρογράφων της Κεντρικής Κρατικής Βιβλιοθήκης.
  • Τμἠμα Συντήρησης και Αποκατάστασης Βιβλιακού Υλικού Μόσχας.
  • Ένωση Συγγραφέων Ρωσίας.
  • Κοινοφελές Κίνημα «Ορθόδοξη Ρωσία».
  • Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων Πατριαρχείου Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μόσχα, αντιπροσωπεία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε τη Λαύρα του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ στην πόλη Σεργκέι Πασάτ, όπου είχε την ευκαιρία συνεργασίας με τον ελληνομαθή Πρωθιερέα Παύλο Velikanof, καθηγητή της οικείας Θεολογικής Ακαδημίας.

img_10052 img_10082 img_10152-1 img_10162 img_10172

Ι. Μ. Κίτρους

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin