Η πανήγυρις της Αγίας Αγαθονίκης στον Άγιο Ευβοίας (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία στο ιερό εξωκκλήσι της Αγίας Αγαθονίκης που ανήκει στο χωριό Άγιος Αιδηψού της Ι.Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Το ιδιωτικό εκκλησάκι, ηλικίας διακοσίων και πλέον ετών, ανακαινισθέν από τους ιδιοκτήτες του την τελευταία δεκαετία, γιόρτασε σήμερα την “άγνωστη” για πολλούς, Αγία Αγαθονίκη, η οποία όμως είναι γνωστή για τα θαύματά της στους κατοίκους του χωριού. Η Αγία Αγαθονίκη, η οποία τοπικά προσφωνείται “Αγία Αγαθωνή” ήταν αδερφή του Αγίου Παπύλου, αφιλοκερδή ιατρού και διακόνου της επισκοπής Θυατείρων, και καταγόταν από την Πέργαμο. Οι Άγιοι εορτάζουν μαζί με τους Αγίους Κάρπο, επίσης ιατρό και επίσκοπο Θυατείρων και Αγαθόδωρο, που ήταν υπηρέτης της επισκοπής. Και οι τέσσερις, συνελήφθησαν από τον ανθύπατο Ουαλέριο, επι βασιλείας του σκληρού διώκτη των Χριστιανών Δεκίου (249-251 μ Χ)  και ομολόγησαν την πίστη τους. Για το λόγο αυτό βασανίστηκαν με διάφορα φρικτά βασανιστήρια και εν τέλει  ερίφθησαν και οι τέσσερις μέσα σε καμίνι, από το οποίο όμως διαφυλάχθησαν άφθοροι όπως οι 3 Παίδες μετά από καταρρακτώδη βροχή που έσβησε τη φωτιά. Στο τέλος αποκεφαλίστηκαν, εντασσόμενοι με αυτόν τον τρόπο στην χορεία των μαρτύρων.

Η Αγία Εικόνα και των τεσσάρων κοσμεί το εξωκκλήσιο το οποίο εορτάζει κάθε έτος στις 13 Οκτωβρίου. Στους προσκυνητές προσφέρονται φαγητό και γλυκά, ενώ στον περίβολο της εκκλησίας, μέσα σε όμορφο ελαιώνα υπάρχει και ο τάφος των κτητόρων, της οικογένειας Γούδα, η οποία συντηρεί και καλλύνει το χώρο, αυτού του μοναδικού στην Ελλάδα εξωκκλησίου στο όνομα της Αγίας Αγαθονίκης.

img_7648 img_7651

Διαβάστε ακόμα