Ο Μητροπολίτης Προύσης στην Ι. Μονή του Οσίου Κενδέα Κύπρου (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο, συμμετέχοντας στο Β’ Επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης Θεολογία και σύγχρονος κόσμος”  που διοργανώθηκε από το κέντρο Εικονολογίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορογιατίσσης στη Πάφο, επισκέφθηκε την προσωρινή έδρα της Μητροπολέως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, όπου έγινε δεκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβας Εκκλησίας Κύπρου πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, και ο δημιοσιογράφος-ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Αριστείδης Βικέτος (τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ευγενή παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού).

Στο Συνοδικό της Μητροπόλεως οι δύο Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία μιας σύντομης συνάντησης και ανταλλαγής αναμνηστικών δώρων. Κατόπιν, αναχώρησαν  για την πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίου Κενδέα στο Αυγόρου όπου ο Μητροπολίτης Προύσης χοροστάτησε της ακολουθίας του Εσπερινού, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αυγουστίνου Κκαρά και άλλων κληρικών της Μητροπόλεως.

Κατά την άφιξη τους στην Ιερά Μονή, έτυχαν θερμής υποδοχής από την αδελφότητα της Μονής, τη προϊσταμένη Γερόντισα Χριστοφόρα και την αδελφή Θεονύμφη. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, απένειμε πρωτίστως δοξολογία προς τον εν Τριάδι Θεό και τον Όσιο Κενδέα που μας αξιώνει για ακόμη μια χρονιά να τιμάμε τη μνήμη του στην Ιερά του Μονή, ενώ, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο ευτυχές γεγονός της επανόδου της Γερόντισσας Χριστοφόρας και πάλι στην Ιερά Μονή, έπειτα από την πολύμηνη ασθένεια την οποία είχε διέλθει η υγεία της. Καλωσόρισε έπειτα ξανά και επισήμως τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον οποίο κάλεσε να απευθύνει το θείο λόγο αλλά και να μεταφέρει τις ευχές της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, προς τους εκατοντάδες των προσκυνητών που κατέκλυσαν την Ιερά Μονή του Οσίου Κενδέα για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος , ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Βασίλειο, όσο και την αδελφότητα της Μονής για την εγκάρδια υποδοχή στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την Ιερά Μονή του Οσίου Κενδέα.  Ανέφερε πως, ο ίδιος προσωπικά μέχρι σήμερα δεν γνώριζε για τον Όσιο Κενδέα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους Αλαμάνους αγίους που κατέφυγαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη. Εδώ ασκήτεψαν και ανακηρύχθηκαν άγιοι από την Εκκλησία στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αι. Ήταν περίπου 300, αλλά γνωστά είναι μόνο τα ονόματα των 67 (αναφέρονται μάλιστα και ως μάρτυρες και όσιοι «τριακόσιοι οι εν Κύπρω»). Μιλώντας προ το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Προύσης αναφέρθηκε στη βιωματική εμπειρία των αγίων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας και του κάθε πιστού, προτρέποντας ταυτόχρονα όλους να ζητούν τη χάρη και ευλογία των Αγίων, να προστρέχουν στην σεβασμία αυτή ιστορική Μονή του Οσίου Κενδέα, όχι μόνο όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους αλλά σε κάθε πνευματική ευκαιρία που τους δίνεται.

Τους εόρτιους ύμνους της ακολουθίας του Εσπερινού απέδωσαν φιλόμουσοι ιεροψάλτες των Μητροπόλεων Κιτίου και Κωνσταντίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας Κυριάκου Ψάλτη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, η αδελφότητα της Μονής δεξιώθηκε τους Σεβασμιωτάτους καθώς και άλλους επισήμους που παρευρέθηκαν, όπου η Γερόντισσα Χριστοφόρα καλωσόρισε και αυτή με τη σειρά της τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης στον οποίο δώρισε ως ενθύμιο και ευλογία μια εικόνα του Οσίου Κενδέα καθώς και την έκδοση της Μονής με το βίο και τα θαύματα του Οσίου Κενδέα.

Κατά την επιστροφή τους στο Παραλίμνι και πριν την αναχώρηση τους για την πρωτεύουσα ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο στη Σωτήρα, όπου εκεί τους υποδέχθηκαν οι ιερείς της ενορίας με προεστώτα τον γηραιό λευίτη Πρωτ. Γεώργιο Ιωάννου, ο οποίος και τους ξενάγησε στα εκκλησιαστικά κειμήλια τα οποία φυλάσσονται  εκεί, μεταξύ των οποίων και μια σπάνια τοιχογραφία του αγίου μάρτυρος Ελπιδοφόρου η οποία βρισκόταν σε εξωκλήσι της πόλεως της Σωτήρας και διασώθηκε στο βαθμό που αυτό κατέστη δυνατό, καθότι υπόκειτο στη φυσική φθορά.

Φώτο κ. Αριστείδης Βικέτος

5474_album 5476_album 5478_album 5480_album 5482_album 5484_album 5485_album 5487_album 5488_album 5471_album 5472_album 5473_album

Ι. Μ. Κωνσταντίας

Διαβάστε ακόμα