Πανηγυρικός ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στο Λονδίνο (ΦΩΤΟ)

Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Harrow – Λονδίνο

Στον μεγαλοπρεπή νεόδμητο Ι.Ν. των Αγ. Παντελεήμονος του Ιαματικού & Παρασκευής της Αθληφόρου, στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου, τελέσθηκε την Κυριακή 30η Οκτωβρίου 2016 η επίσημη Δοξολογία, με σκοπό να τιμηθεί ηΕθνική μας Επέτειοςτης 28ης Οκτωβρίου 1940!

Στη Δοξολογία παρευρέθησαν οι υπηρετούντεςστο ΝΑΤΟ ΈλληνεςΑξιωματικοί τουΠολεμικού μας Ναυτικού, Αντιπλοίαρχοι Εμμανουήλ Μαμουζέλος& ΠαναγιώτηςΜηλιάς και ο Ανθυπασπιστής ΙωάννηςΧρονάκης, με τις οικογένειές τους. Ο Αντιπλοίαρχος Εμμανουήλ Μαμουζέλοςεκφώνησεμειδιαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα τον Πανηγυρικόλόγοτηςημέρας! Η εθνική υπερηφάνεια του εκκλησιάσματος ανήλθε στα ύψη!

Ο ομιλητήςστηνομιλία του προσπάθησε να ανασυνθέσειμεσυντομία τα ιστορικάγεγονότα του έπουςτου ’40, σεβόμενος το ακροατήριο και τηνιστορική αλήθεια.

Μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε:

– Στoν  διπλόεορτασμό μεεθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

– Στηνσυμβολή τόσοτουΕλληνικών  ΕνόπλωνΔυνάμεωντης εποχής (Στρατός Ξηράς,ΒασιλικόΠολεμικό Ναυτικό,ΠολεμικήΑεροπορία), αλλά και στησυμβολή τωνΚυπρίων Αγωνιστών και Αγωνιστριώνστο έποςτου ’40.

Το απόσπασμα,από τηνπρωτότυπη αυτή ομιλία,σχετικάμετηνσυμβολή τωνΕλλήνων Κυπρίων στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού, έχει ως εξής:

«Οι Κύπριοι αδελφοί μας ανέπτυξαν σημαντική δράσηστον πόλεμο κατάτου φασισμού και ναζισμού.

ΤοΚυπριακό Σύνταγμα, που αποτελούνταν από λόχουςοδηγών, σκαπανέων, πεζικού, αποβατικώνσκαφών και μηναχοκίνητων μονάδων,έγραψε λαμπρέςσελίδεςστηνιστορία του πολέμου καιέλαβε μέροςσεμάχες όπωςτουΚασσίνοστηνΣικελία και στηνμάχητης Αβησσυνίας, μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια αψηφώντας τον καταιγισμό από σφαίρες και εκρηκτικά.

ΣτοΑλβανικό μέτωπο τοσώμα τοΚυπρίων σκαπανέων τουΜηχανικού βοήθησεστηνμεταφορά εφοδίωνστην πρώτηγραμμή τουμετώπου και συνέβαλεστην κατασκευή αεροδρομίων και δρόμων.ΕπίσηςΚύπριοι ενίσχυσαν τοέμψυχοδυναμικό των αποβατικώνσκαφών του ΒασιλικούΠολεμικού Ναυτικού.

Τέλος,δεν θα πρέπει να λησμονήσουμετησυμβολή των  Κυπρίων γυναικών στηνΑντίσταση προσφέροντας τις υπηρεσίεςτουςμετά από κατάλληληεκπαίδευση είτεωςτηλεφωνήτριεςμηχανικοί, μεταφράστριες, οδηγοί αλλά και συμμετέχοντας στηλεγόμενη Women’s Auxiliary Air Force (WΑΑF) ωςτηλεγραφήτριες, χειρίστριες radar, και στηνσυλλογή πληροφοριώνεχθρού».

Ο ομιλητής ολοκλήρωσε τον εμπνευσμένο λόγο του με το μήνυμα της28ηςΟκτωβρίου 1940για τιςνεώτερεςγενιές, λέγοντας:

«Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανάτους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικέςψυχές, ανένδοτες να καταπνίξουντοθάρροςτους, να στραγγαλίσουν τηνΑνδρεία τους, ν’ απαρνηθούντηνΕλευθερία τους.

Αςείναι ευλογημένεςοιστιγμέςεκείνηςτηςημέρας και η ανάμνησητους ας αποτελέσειγια τοΈθνοςτο αιώνιοέμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας και αιώνια πηγήτωνυψηλότερων και ευγενέστερων υπέρτης ανθρωπότητας εμπνεύσεων.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Ζήτω η αθάνατη ελληνικήψυχή

Κατόπιν, όλοι στάθηκαν όρθιοι και έψαλλαν με δυνατή φωνή και πατριωτικό παλμό τον Εθνικό μας Ύμνο!

Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, με πλούσια και εύγευστα κεράσματα, την οποία επιμελήθηκαν και προσέφεραν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης και η Πρόεδρος της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου.

p1100540 p1100549 p1100558

Διαβάστε ακόμα