Πώς συνδυάζεται η σχολική τσάντα με το ράσο;

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η φιλόξενη εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν τους δύο ιερείς τον Παναγιώτη Πεχλιβάνη και τον Ειρηναίο Σηναμίδη

Από τον Σεπτέμβριο φοιτούν στην τρίτη λυκείου, παρακολουθώντας ανελλιπώς τα μαθήματά τους και ακολουθώντας το πρόγραμμα που έχουν όλοι οι συμμαθητές τους

Πως συνδυάζεται η σχολική τσάντα με το ράσο; Εύκολα, όπως αποδεικνύει η περίπτωση των δύο ιερέων από το νομό Ροδόπης, οι οποίοι επέστρεψαν στα σχολικά θρανία για να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου, που δεν πήραν όταν ήταν μαθητές, βάζοντας στόχο να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποια Θεολογική Σχολή ή σε κάποια Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή. Η φιλόξενη εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν τους δύο ιερείς τον Παναγιώτη Πεχλιβάνη και τον Ειρηναίο Σηναμίδη, που σήμερα είναι μαθητές της τρίτης λυκείου και ετοιμάζονται, γνωστικά αλλά και ψυχολογικά, για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αρχή για τους δύο ιερείς έγινε από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης. Εκεί ξεκίνησαν να φοιτούν από την περσινή χρονιά. Όμως η καθημερινή και κοστοβόρα μετακίνηση από τη Ροδόπη στην Ξάνθη, τους έκανε να αναζητήσουν σχολική στέγη στον τόπο κατοικίας τους. Έτσι από τον Σεπτέμβριο φοιτούν στο 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης μας, παρακολουθώντας ανελλιπώς τα μαθήματά τους και ακολουθώντας το πρόγραμμα που έχουν όλοι οι συμμαθητές τους. Και μπορεί να μην είναι και το πλέον σύνηθες δύο ιερείς να κάθονται στα θρανία με έφηβους μαθητές και μαθήτριες, όμως όταν όλοι αντιλήφθηκαν τον καλό σκοπό των δύο ιερέων τους επικρότησαν για την προσπάθειά τους.
Δημιούργησε οικογένεια και πριν 2,5 χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει την ιεροσύνη ο πατέρας Παναγιώτης Πεχλιβάνης. Σήμερα υπηρετεί στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και συγκεκριμένα στο ναό της Νέας Σάντας. Πριν γίνει ιερέας είχε αποφοιτήσει από τεχνικό λύκειο σαν ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, ενώ είχε υπηρετήσει και ως στρατιωτικός. Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψε γιατί πεποίθησή του είναι πως “κάθε ιερέας πρέπει να έχει κατάλληλη μόρφωση απέναντι σε αυτό που εκπροσωπεί και απέναντι στο ποίμνιο του”.
Στρατιωτικός ήταν πριν γίνει ιερέας και ο πατέρας Ειρηναίος Σηναμίδης, που κατέχει δίπλωμα μηχανικού αυτοκινήτου. Πριν 2 χρόνια μπήκε στην ιεροσύνη, αλλά όπως μας λέει “επιθυμούσα από μικρός να γίνω ιερέας, αλλά τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Ήρθε η κατάλληλη στιγμή”. Ο Ειρηναίος Σηναμίδης είναι ιερομόναχος και σήμερα μαθητής της τρίτης λυκείου με σκοπό, όπως λέει “να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να συνεχίσω τις σπουδές μου στη σχολή της Θεολογίας”. Ο Ειρηναίος Σηναμίδης υπηρετεί στην ενορία του Πρωτάτου.
Συζητάμε για τα μαθήματα και την παρουσία τους στην σχολική αίθουσα. Το διάβασμα απαιτεί κόπο και χρόνο, παραδέχονται, αλλά δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την προσπάθεια που ξεκίνησαν και επιθυμούν να έχει συνέχεια σε υψηλότερο, ακαδημαϊκό πλέον, επίπεδο.
Συν Θεώ, θα πάμε στις πανελλήνιες εξετάσεις μας λένε οι ιερείς και μας αποχαιρετούν, αφού το διάλλειμα τελείωσε και εκείνοι πρέπει να επιστρέψουν στην τάξη.

xronos.gr

Διαβάστε ακόμα