Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους πραγματοποίησε η Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους πραγματοποίησε η Ιερά μας Μητρόπολη με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Τιμόθεο από την Πέμπτη 22 έως της Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016. Μαζί του βρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σοφάδων π. Ηλίας Γώγος, ο π. Δημήτριος Φέτσιος και ομάδα προσκυνητών από την Ιερά μας Μητρόπολη.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το αθλητικό πάρκο της πόλεώς μας για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αεροπορικώς έφθασαν στο Τελ-Αβίβ. Περνώντας από τη Λύδδα, προσκύνησαν τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου και ο τάφος του Αγίου.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, γνώρισαν και προσκύνησαν τα άγια προσκυνήματα της παλαιάς πόλεως των Ιεροσολύμων.

Ξεκίνησαν από την Πύλη των λεόντων, επισκέφθηκαν τον οίκο των αγίων Ιωακείμ και Άννης, την προβατική κολυμβήθρα, την φυλακή του αποστόλου Πέτρου και το Πραιτώριο. Έπειτα, ακολουθώντας την οδό του Μαρτυρίου, έφθασαν στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας και στη συνέχεια τον Γολγοθά, την Αποκαθήλωση και τα παρεκκλήσια που υπάρχουν μέσα στον Ναό.

Μετά επισκέφθηκαν την Πατριαρχική Σχολή, το Υπερώο του Μυστικού Δείπνου, την οικία του ευαγγελιστού Ιωάννου, όπου εκοιμήθη η Παναγία μας και τον τάφο του Δαβίδ στην περιοχή της αγίας Σιών.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν για τη Γαλιλαία. Σταμάτησαν στην Σαμάρεια και επισκέφθηκαν το Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Εκεί βρίσκεται το Φρέαρ του Ιακώβ και το σκήνωμα του νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου. Φθάνοντας στην Γαλιλαία επισκέφθηκαν το Θαβώρ και έπειτα στην Ναζαρέτ προσκύνησαν στο Ναό του Ευαγγελισμού. Από εκεί πήγαν στην Κανά και μετά στην περιοχή της Καπερναούμ, όπου επισκέφθηκαν τον Ναό των αγίων Αποστόλων και την Μονή των αγίων Αποστόλων στην Τιβεριάδα.

Το βράδυ μετείχαν στην Αγρυπνία που έγινε στον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν για τη Γεθσημανή ώστε να προσκυνήσουν τον τάφο της Παναγίας. Είδαν τον κήπο των Ελαιών, το Ναό των Εθνών και την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Στη συνέχεια μετέβησαν στην περιοχή της Ιεριχούς. Πρώτα πέρασαν από τη Βηθανία προσκυνώντας την Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας και τον τάφο του Λαζάρου. Από εκεί συνέχισαν για την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χοτζεβά και τον Ιορδάνη ποταμό. Στον τόπο της βαπτίσεως του Κυρίου τέλεσαν την ακολουθία του Αγιασμού. Πέρασαν στην πόλη της Ιεριχούς για να δουν την συκομωρέα επάνω στην οποία ανέβηκε ο Ζακχαίος για να δει τον Ιησού και επίσης προσκύνησαν την Ιερά Μονή του προφήτου Ελισσαίου. Ανέβηκαν στο Σαραντάριο Όρος και το τελευταίο προσκύνημα πραγματοποίησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του εν Ιορδάνη.

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν για την Βηθλεέμ. Εκεί σταμάτησαν στο Ναό της Γεννήσεως και το σπήλαιο των Νηπίων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, την Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, το χωριό των Ποιμένων, την Μονή του Τιμίου Σταυρού, την Μονή του Αγίου Συμεών του Καταμόνας, το Όρος των Ελαιών και την Μονή της Αναλήψεως.

Το εσπέρας μετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Την τελευταία ημέρα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, το πρωί μετείχαν στην πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ναό της Αναστάσεως επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και έπειτα επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Το μεσημέρι αναχώρησαν για το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ και αεροπορικώς για την Αθήνα. Επέστρεψαν στην πόλη μας περί τις 2:30΄π.μ.

Διέμειναν αυτές τις ημέρες στο ξενοδοχείο National της Ιερουσαλήμ.

image00003 image00004 image00005 image00006 image00007 image00008 image00009 image00011 image00012 image00013 image00014 image00015 image00016 image00017 image00018 image00020 image00021 image00023 image00031 image00002

Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin