Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγ. Δαμασκηνού του Στουδίτου στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)
27 Νοεμβρίου 2016 Κοινοποιήστε

Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγ. Δαμασκηνού του Στουδίτου στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 27 Νοεμβρίου ε.έ., ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρον, Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στον γεμάτο από πιστούς Μητροπολιτικό Ναό της Λητής παρέστησαν πλήθος πιστών, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως καθώς επίσης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, ενώ η Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», με Χοράρχη τον Λαμπαδάριο αυτής κ. Ραφαήλ Ασδρέ, απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο όλους τους προβλεπόμενους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών του εορταστικού διημέρου.

Στην σύντομη προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στην μορφή του Αγίου Δαμασκηνού, ο οποίος και εκλέησε τους Θρόνους της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Άρτης, ενώ έλαβε και πολλά αξιώματα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως αναγνώριση που πολυσχιδούς έργου που επιτελούσε, καθ’ όλη την περίοδο της σκλαβιάς του έθνους μας, με κύριο στόχο την διατήρηση της ελληνικότητας της συνειδήσεως, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαρίστησε και όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς, Ιερείς και Πιστούς, που προσήλθαν κατά το διήμερο των εκδηλώσεων αυτών, δίδοντας ακόμη μία μαρτυρία της αγάπης τους για τον Σοφό Ιεράρχη και δεινό Ρήτορα και Θεολόγο, που η επαρχία του Λαγκαδά, είχε την μεγάλη ευλογία και τιμή να τον έχει Ποιμενάρχη, ως Επίσκοπο Λητής και Ρεντίνης τον 16ο αιώνα.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροποίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και στα νοήματα αυτής, καθώς επίσης και στην μορφή του σήμερα τιμωμένου Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, ο οποίος και ανέπτυξε σπουδαία ιερατική δράση σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, τόσο ως Μοναχός, όσο και ως Επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης και μετέπειτα Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης, ενώ υπογράμμισε και την συμβολή του προς την ενίσχυση του ηθικού και την παρηγορία από τις θλίψεις και τα μαρτύρια του περνούσε το υπόδουλο Γένος μας, κυρίως μέσα από το περίφημο έργο του «Θησαυρός Δαμασκηνού», το οποίο και κατέστη αγαπητό ανάγνωσμα των Ορθοδόξων Χριστιανών με πολλές εκδόσεις ακόμη και στις ημέρες μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ι. Μ. Λαγκαδά

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment