Έκθεση Φωτογραφίας στην Κατερίνη για το Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)

 

 Μοναδικές φωτογραφικές αποτυπώσεις σε ασπρόμαυρο φόντο, από  τα πρόσωπα των γερόντων του Άθω, καθώς και από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο μεταφέρει στην Αστική Σχολή, για το κοινό της Πιερίας, η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος».

Τα εγκαίνια της  Έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, o Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και σηματοδότησαν την επίσημη πρεμιέρα των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2016».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης,   η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η Βουλευτής Πιερίας κα Μπέττυ Σκούφα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Πρόνοιας δήμου Κατερίνης κ. Θεόδωρος Παυλίδης, ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσης Ντούρος, δημοτικοί σύμβουλοι,  εκπρόσωποι των τοπικών αρχών – φορέων, συλλόγων  και πλήθος κόσμου.

Στην Έκθεση, παρουσιάζονται έργα «κοινωνικά ντοκουμέντα», βαθιά ανθρώπινα, που προέκυψαν μέσα από τα πολλά ταξίδια που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος, που από το 1975 έως σήμερα έκανε κάθε ένας από τους 4 φωτογράφους: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος σημείωσε: «Η Ιερά Μητρόπολή μας και η πόλη της Κατερίνης υποδέχονται τέσσερις ξένους διακεκριμένους εικαστικούς και εγκαινιάζουμε  σήμερα μια από τις σημαντικότερες φωτογραφικές εκθέσεις της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης που φιλοξενήθηκε σε ορισμένα από τα σημαντικότερα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Οι φωτογραφίες της έκθεσης «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»  συνοδεύονται από μία εκπληκτική καλλιτεχνική αφήγηση που μας βοηθά να φανταστούμε, και ως ένα σημείο να αισθανθούμε, αυτό που βιώνει ο ίδιος ο προσκυνητής όταν επισκέπτεται το Άγιο Όρος. Οι εικόνες  τεκμηριώνουν τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους με μεγάλη ευαισθησία και βαθιά φωτογραφική γνώση, αποκαλύπτοντας την ουσία του, μέσα από ένα βλέμμα περισσότερο βιωματικό παρά αισθητικό.  Μας μεταφέρουν τη γοητεία του κέντρου της Ορθοδοξίας, την ιστορία και την πνευματικότητα, τον εσωτερικό πλούτο και τον ασκητικό βίο των μοναχών. Εύχομαι οι επισκέπτες αυτής της εκθέσεως να παρακινηθούν και να προσεγγίσουν όχι μόνο τυπικά το Άγιον Όρος, αλλά και πνευματικά».

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Αγιορετικής Εστίας κ. Ντούρος ξενάγησε το κοινό στα έργα της έκθεσης και περιέγραψε με λεπτομέρειες, τη θεματολογία του σπάνιου φωτογραφικού υλικού.

pxi_5038 pxi_5043 pxi_5062 pxi_5077 pxi_5078 pxi_5127 pxi_5132 pxi_5150 pxi_5153

Ι. Μ. Κίτρους

Διαβάστε ακόμα