Εργασίες αποκατάστασης Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο

Ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις αυτό τον μήνα όπου παρουσιάστηκε η εργασία που προγραμματίζεται να γίνει, η οποία θα διαρκέσει οκτώ μήνες, θα στοιχίσει 390 χιλιάδες ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα Βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Η βιωσιμότητα των έργων αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς εξαρτάται επί τω πλείστον από τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και την αίσθηση της κοινής ευθύνης, ανέφερε η διευθύντρια του προγράμματος στην Κύπρο Τιτζιάνα Ζενάρο. Πρόσθεσε ότι στον Αρχάγγελο Μιχαήλ “έχουμε βρει μια πολύ θετική και συνεργάσιμη ατμόσφαιρα και είμαι σίγουρη ότι αυτή θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια του έργου”.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν ικανοποίηση για τη συνεργασία με τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP για την ανοικοδόμηση της κοινής κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι Ε/κ Τάκης Χατζηδημητρίου και Γλαύκος Κωνσταντινίδης ανέφεραν ότι η επαφή με τα μνημεία της ιστορίας και τον πολιτισμό βοηθά τους ανθρώπους να έχουν πραγματικά ανθρώπινες σχέσεις και να εμβαθύνουν την κοινή κατανόηση.
Ο Τ/κ Αλί Τουντζάι δήλωσε ότι η επιτροπή δεν ξοδεύει λεφτά πάνω σε πέτρες. “Μέσω της δουλειάς μας, επενδύουμε στην πολιτιστική πολυμορφία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την πολιτιστική κατανόηση. Το εκτεταμένο συμφέρον και των δύο κοινοτήτων στο μνημείο αυτό, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι θεωρείται επίσης ως κοινός πολιτιστικός πλούτος”, είπε.
Ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας Ανδρέας Ιωαννίδης είπε ότι η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δεν είναι μόνο για τους θρησκευόμενους, αλλά είναι και σημείο αναφοράς για τους κάτοικους του χωριού και η ανοικοδόμησή του σημαίνει πολλά για όλους.
Η Τ/κ Φατμά Ντερβίς, η οποία διαμένει στο Λευκόνοικο, είπε ότι θέλουμε μόνο καλά πράγματα να συμβαίνουν στο χωριό μας και η ανοικοδόμηση της εκκλησίας μόνο καλό μπορεί να φέρει.
Στην εκκλησία θα γίνουν εκτεταμένες αλλαγές. Στο εσωτερικό του ναού, οι τοιχογραφίες και τα σκαλιστά ξυλόγλυπτα θα σταθεροποιηθούν και θα συντηρηθούν από εξειδικευμένο συντηρητή. Εξωτερικά, η οροφή θα πρέπει να ανακατασκευαστεί όπως και το παλιό σχολικό κτίριο. Η αυλή και το περιμετρικό τείχος θα αναβαθμιστούν και θα βελτιωθούν, ενώ άλλες εργασίες συντήρησης περιλαμβάνουν τον καθαρισμό επιφανειών, επιδιόρθωση ή και απομάκρυνση παραθύρων και πόρτων.
ΚΥΠΕ

 

Διαβάστε ακόμα