Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Χίο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με τιμές αρχηγού κράτους, έγινε η υποδοχή, δέκα λεπτά πριν τις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου, της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Η εικόνα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 ενώ στην υποδοχή ήταν παρών σχεδόν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού, μέλη πολιτιστικών σωματείων αλλά και πολίτες.

Μετά την επίσημη υποδοχή, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε με ανοικτό στρατιωτικό όχημα, εν μέσω πομπής, στην Ιερά Μητρόπολη Χίου για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής.

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η εικόνα της «μητέρας» των ξεριζωμένων Ποντίων μεταφέρεται σε νησί του Β/Α Αιγαίου, δίνοντας και ένα ξεχωριστό τόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η απελευθέρωση της Χίου από τον οθωμανικό ζυγό.

Μέσα από μια συγκινητική ομιλία του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, παρουσία των Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Άρτης κ. Καλλίνικου, των Βουλευτών Ανδρ. Μιχαηλίδη, που εκπροσωπούσε και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Ν. Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, του Δημάρχου, του Στρατιωτικού Διοικητή και πολύ κόσμου, έγινε σήμερα η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που κατά την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Ο Μητροπολίτης Χίου επεσήμανε πέρα από το θελογικό μέρος της παρουσίας της εικόνας τη συμβολική παρουσία της από το όρος Βέρμιο της Βέροιας, όπου φιλοξενείται και φυλάσσεται στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και στην ελεύθερη εδώ και 104 χρόνια Χίο, ευχόμενος στην εικόνα Καλή Πατρίδα, στον προορισμό της στο όρος Σουμελά του Πόντου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, Γιώργο Τανιμανίδη, ο οποίος με τη σειρά του δώρισε στον Μητροπολίτη και δι’ αυτού στον Μητροπολιτικό Ναό, ένα αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας των Ποντίων.

ypodoxi_soymela_5 ypodoxi_soymela2_800x450 ypodoxi_soymela_4 ypodoxi_soymela3_800x450 soym-_2 soym-_10 soym-_7 soym-_5_0 soym-_9

alithia.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin