Η Εορτή του Ευαγγελιστού Ματθαίου στην Ι.Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ)

Τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 στο χωριό Άγιος Ματθαίος της  Κέρκυρας, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την παρουσία πλήθους πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Κύριός μας στην επί γης παρουσία Του, διάλεξε να βρίσκονται μαζί Του, άνθρωποι απλοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα γίνονταν οι Ευαγγελιστές, οι Απόστολοι και κήρυκες του Σταυροαναστάσιμου μηνύματός Του. Το στόμα τους, όσο και αν προσπάθησαν οι αντίθεες δυνάμεις, δεν το  σίγησαν  στο διάβα των αιώνων.  Η Εκκλησία του Χριστού θα ζει εις τους αιώνας. Ένας εξ’αυτών των Αποστόλων ήτο και ο Ματθαίος, ο λεγόμενος Λευί, τελώνης στο επάγγελμα. Απ΄το τελώνειο αυτό περνά ο Ιησούς Χριστός και καλεί τον Ματθαίο, λέγοντάς του, “ ακολούθει μοι “. Και εκείνος αμέσως Τον ακολουθεί.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος σημείωσε τρεις άξονες, όσον αφορά την αλλάγη της ζωής του Ματθαίου. Ο πρώτος έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση της αμαρτωλότητός του. Αμέσως σπεύδει να ακολουθήσει τον Κύριο. Ο δεύτερος άξονας είναι η Άκτιστη Χάρις του Τριαδικού Θεού, την Οποία και οικειώνεται ο Ευαγγελιστής. Και ο τρίτος άξονας είναι η Δόξα του Θεού. Αυτή τη Δόξα την βίωσε στην υπόλοιπη ζώη του, ο Ματθαίος. Το κάλεσμα “ ακολούθει μοι “, το απευθύνει ο Χριστός και σε όλους εμάς σήμερα. Επαφίεται σε εμάς τους ίδιους, η δυνατότητα να μπορούμε  να διαγνώσουμε την Αλήθεια. Διότι Αλήθεια είναι ο ίδιος ο Θεός. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουμε τελματωμένοι και περιορισμένοι στο “εγώ” μας, με όλες φυσικά τις ολέθριες συνέπειες, που συνεπάγεται, μια τέτοια απόφαση ζωής, μακρία από την πηγή της ζωής. Η Αλήθεια απελευθερώνει εσωτερικά  τον άνθρωπο. Είναι η Άκτιστη Χάρις, μια κατάσταση υπερφυσική, που δημιουργεί τους Αγίους μας. Η Δόξα του Θεού αποτελεί την ανταμοιβή στον πιστό, που αγωνίζεται πνευματικά, κατά της αμαρτίας.

Κλέινοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι ο καθένας μας έχει κληθεί από τον Κύριό μας να πορευθεί μαζί Του, στο δρόμο της Χάριτος και του Αγιασμού, όπως ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος.

image002 image006 image008 image010 image012

 

I. M. Kερκύρας

Διαβάστε ακόμα