Η Εορτή του Οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτη στην Μονή Μπίστριτσας Ρουμανίας (ΦΩΤΟ)

του Θωμά Αναστασιάδη
   Σύμφωνα με το ραδιόφωνο Trinitas.ro του Πατριαρχείου Ρουμανίας, χιλιάδες πιστών ήταν παρόντες την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου του 2016, στην γυναικεία Ι.Μονή Μπίστριτσας της κομητείας Βαλτσέας Ρουμανίας, της  οποίας  ο Όσιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης είναι προστάτης και όπου εδώ βρίσκονται  τα ιερά λείψανά του και τιμάται πανδήμως.
Η επισημότητα της γιορτής δόθηκε με την τέλεση πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας,  στην οποία πρωτοστάτησε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ολτενίας και Αρχιεπίσκοπος Κραϊόβας κ.Ειρηναίος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιερείς: τον Αρχιεπίσκοπο Tόμιδος {Κωστάντζας}  κ.Θεοδόσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Ραμνικίου {Ramnic} κ.Βαρσανούφιο  και τους  επισκόπους,  Σεβερίνου  κ.Νικόδημο,  Κοβάσνας κ.Ανδρέα,  Σλατίνας κ.Σεβαστιανό, Τουλτσέας κ.Βησσαρίωνα, Δέβας κ.Γουρία,  Φαγκαρασάνου κ.Ιλαρίωνα, Λουγκουσιάνου κ.Παΐσιο,  και Λοβιστίου κ.Αιμιλιανό.
Τα λείψανα του αγίου Γρηγορίου τοποθετήθηκαν μπροστά από την μεγάλη εκκλησία, κάτω από το καμπαναριό της Μονής,  όπου   θα παραμείνουν για τους πιστούς  μέχρι  να προσκυνήσει και ο τελευταίος προσκυνητής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ.Ειρηναίος ανέπτυξε  την Ευαγγελική περικοπή της παραβολής του άφρονα πλουσίου, υπενθυμίζοντας στο εκκλησίασμα ότι  “Ο άνθρωπος δεν έγινε για να τρώει και να πίνει. Έχει μια διαφορετική αποστολή και άλλους σκοπούς. Στόχος του είναι, αποφεύγοντας τα πάθη, να φτάσει στον πνευματικό καθαρισμό του. Να περάσει από τα γήινα προς τα ουράνια πράγματα. Ο Θεός με την πνοή του μας έδωσε ψυχή η οποία είναι αθάνατη και αιώνια  και ποτέ δεν τρώει ούτε πίνει”.   Παρακάτω ανάμεσα στ’ άλλα  υπογράμμισε το παράδειγμα της χριστιανικής ζωής του Αγίου Γρηγορίου: “Ο όσιος Γρηγόριος που γιορτάζουμε σήμερα, σε όλη του την ζωή έκανε το σώμα του ιερή κατοικία του Θεού και του Αγίου Πνεύματος, ώστε να είναι πάντα έτοιμος για την ημέρα που θα περάσει από αυτόν τον κόσμο, στην αιώνια ζωή για να λάμπει με τους αγίους και τους αγγέλους του Θεού.”

  Το  Μοναστήρι Bistrita χρονολογείται γύρω στο 1490 αλλά το πρώτο έγγραφο που φυλάσσεται στο μοναστήρι, έχει ημερομηνία 16 Μαρτίου 1494. Τα  λείψανα του αγίου Γρηγορίου ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη το 1497.
Το  1948, με την απόφαση της Συνόδου, η Μονή μετατρέπεται σε κοινόβιο μοναστήρι  καλογραιών και  στη συνέχεια,
με το διάταγμα 410/1959,  καταστράφηκε από τους κομμουνιστές.
Το 1984, μαζί με τις μεσιτείες του Αγίου Γρηγορίου, το μοναστήρι υπάγεται στην Επισκοπή Ramnicului και
αρχίζει μια μακρά διαδικασία αναβίωσης της μοναστικής ζωής.
Ο  Όσιος Γρηγόριος (780-842) γεννήθηκε στην πόλη Ειρηνούπολη, στην Δεκάπολη της Ισαυρίας στα Ν.Α.της Μ.Ασίας.
1-%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 manastirea-bistrita-vl_20 manastirea-bistrita-vl_21 %ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%82 %ce%b7-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%ac%ce%bd%cf%89%ce%bd %cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85-apcar-baltazar-1901-1909 %cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae%cf%82
 ortodox.ro
episcopia-ramnicului.ro
arhiepiscopiaramnicului.ro/&prev=search
episcopia-ramnicului.ro
Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Ramnic
Διαβάστε ακόμα