Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο Κάτω Κεράσοβο (ΦΩΤΟ)

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπήρξε μια μοναδική και ανεκτίμητη για την Ορθοδοξία προσωπικότητα. Είναι ο Χρυσορήμων Άγιος που επισφράγισε με την πορεία του ολόκληρη την Εκκλησία αλλά και την κοινωνία. Είναι ο Άγιος όπου μόνο στα συγγράμματά του να εντρυφήσει κανείς βρίσκει μοναδικές απαντήσεις για πολλά ζητήματα.

Παρά ταύτα όμως, οι Ναοί οι οποίοι στην Ελλάδα τιμώνται στο όνομά του είναι ελάχιστοι. Ένας από τους ελάχιστους βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ένας ενοριακός Ναός σε μία γραφική κωμόπολη στην Αιτωλοακαρνανία , το Κάτω Κεράσοβο το οποίο και εορτάζει τη μνήμη του Αγίου πανηγυρικά.

Απόψε τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ Μπαζούλας, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλαισιούμενος από τον εκ Κερασόβου καταγόμενο αρχιερατικό επίτροπο Ιθάκης πρωτοπρεσβύτερο π. Χριστόδουλο Τριλιβά, τον αρχιερατικό επίτροπο Μακρυνείας, πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μυζήθρα. Από τις γειτονικές ενορίες παρέστησαν  ο αιδεσιμότατος π. Χριστοφόρος Αγγελή, εφημέριο Αγίας Παρασκευής Γαβαλούς, ο αιδεσιμότατος π. Σπυρίδων Ιωάννου, εφημέριος Αγίου Φιλίππου Γραμματικούς, ο αιδεσιμότατος π. Απόστολος Ψαράς, εφημέριος Αγίας Παρασκευής Τριχωνίου, ο αιδεσιμότατος π. Νεκτάριος Καμζέλας, εφημέριος Αγίου Γωεργίου Μεσάριστας, ο αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Λαμπράκης, εφημέριος Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Αβώρανης, καθώς και ο αιδεσιμότατος π. Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, οποίος ξεκίνησε την ιερατική του πορεί από την ενορία του Κάτω Κερασόβου και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανακαίνιση και αγιογράφηση του Ναού. Τους χορούς των Ιεροψαλτών πλαισίωσαν ο πρωτοψάλτης κύριος Λεωνίδας Γαρουφαλής, πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου και ο κύριος Ανδρέας Ζαγάνας,  με καλλίφωνους ψάλτες από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Ιδιαίτερη τιμή στην πανήγυρη ήταν η παρουσία του δημάρχου Αγρινίου κυρίου Γεωργίου Παπαναστασίου καθώς και των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής ενότητας Μακρυνείας και της τοπικής ενότητας Κάτω Κερασόβου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος π. Δαυίδ Μπαζούλας, οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά στο βίο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο εγκώμιο το οποίο πλέκει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης καθώς και στα μηνύματα τα οποία δίνουν τα έργα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη σημερινή οικογένεια που διέρχεται μεγάλη κρίση πέραν από το οικονομικό ζήτημα.

Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της κωμοπόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση του κυρίου Βασιλείου Κονίδα και στη συνέχεια οι πολύ δραστήριες κυρίες-μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Κερασόβου δεξιώθηκαν όλους τους παρισταμένους στα γραφεία του συλλόγου.

Ας μας προστατεύει και όλους μας ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος και ας μην ξεχνάμε διαρκώς τα τελευταία λόγια του Αγίου με τα οποία στην εξορία άφησε στην πνοή του να ταξιδέψει στον Δωρεοδότη Θεό. «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν» λοιπόν.

dsc_0008 dsc_0009 dsc_0010 dsc_0013 dsc_0015 dsc_0022 dsc_0025 dsc_0026 dsc_0027

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα