Παρουσίαση βιβλίου στην Ι. Μ. Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Φθάνοντας μέχρι τα «ύστατα όρια» και κάνοντας λόγο για όλα τα «άγρια θηρία των παθών», όπως έρχονται ν’ ανατρέψουν την φαινομενική ηρεμία της «κατοικίδιας» καθημερινότητας του ανθρώπου, ο Ντοστογιέβσκι, όχι ως ψυχολόγος, αλλά ως ρεαλιστής ποιητής της ανθρώπινης τραγωδίας, αναζητά τη λύση του δράματος όχι στον άνθρωπο, αλλά στο Θεό και εν Θεώ. Αυτό το ντοστογιεβσκικό μήνυμα συνέλαβε, με κεραίες ορθόδοξης διαισθαντικότητας, ο γερμανόφωνος Ελβετός Προτεστάντης Πάστορας, Εδουάρδος Τουρνέιζεν, στο βιβλίο, που μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψε για το Ντοστογιέβσκι και το οποίο, μεταφρασμένο από τα Γερμανικά από τον κ. Μάρκελο Πιράρ, παρουσιάστηκε στην, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εκδήλωση της 6ης Νοεμβρίου 2016, στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο.

Για το βιβλίο αυτό και το Ντοστογιέβσκι, αλλά και για την επίδραση του Αββά Ισαάκ του Σύρου στον τρόπο με τον οποίο ο Ντοστογιέβσκι εκφράζει την ανθρώπινη αγωνία για συγχώρεση και δικαίωση, μέσω της αγάπης και της ταπείνωσης και στην προοπτική της Ανάστασης του Χριστού, μίλησαν ο Θεολόγος και εκδότης κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος, ο ποιητής και δοκιμιογράφος, Διευθυντής του περιοδικού το «Φρέαρ», κ. Δημήτριος Αγγελής και ο ίδιος ο, γνωστός και από την παρουσιασθείσα στον ίδιο χώρο προ διετίας κριτική έκδοση των λόγων του Αββά Ισαάκ του Σύρου, κ. Μάρκελος Πιράρ, ο ειρμός, δε, της σκέψεως όλων έγινε «χείμαρρος» στο λόγο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αρχιμανδρίτη π. Βασιλείου, για τον οποίο ο Ντοστογιέβσκι διαβάζεται μόνο μέσω του Αββά Ισαάκ.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο συμπολίτης μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τον δε επίλογό της, στην κατάμεστη και στα δύο διαζώματά της, Κροκίδειο Αίθουσα, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συνοψίζοντας όλα όσα είχαν ακουστεί και επισημαίνοντας την επικαιρότητα, αλλά και τον παρηγορητικό χαρακτήρα της ντοστογιεβσκικής ελπίδας στην αγάπη και το έλεος του Τριαδικού Θεού.

KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα