Προκόπης Παυλόπουλος: «Αδιαμφισβήτητη η ελληνικότητα της Μακεδονίας» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
13 Νοεμβρίου 2016 Κοινοποιήστε

Προκόπης Παυλόπουλος: «Αδιαμφισβήτητη η ελληνικότητα της Μακεδονίας» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ν. Ποτίδαια οι εκδηλώσεις της Επετείου του Ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημου. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης ενώ την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς. Ο Πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τον επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Αμέσως μετά μετέβησαν όλοι στο Μνημείο των Πεσόντων όπου εψάλλει Επιμνημόσυνη Δέηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι.

Στην κεντρική πλατεία της Ν. Ποτίδαιας ακολούθησε παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα, με βαθειά συγκίνηση και ανυπόκριτη υπερηφάνεια, την Ιερή Μνήμη των εξεγερμένων κατοίκων της Χαλκιδικής που πολέμησαν ηρωικά υπέρ της ελευθερίας της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Είναι εκείνοι που έπεσαν στις Πόρτες της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 14 Νοεμβρίου 1821, προσθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα «Θερμοπυλών» στην ένδοξη Ιστορία του Έθνους μας. Η Επανάσταση στην Χαλκιδική το 1821 είχε την εξής, διπλή, καθοριστική σημασία: Πρώτον, χάρη στην εξάμηνη, περίπου, διάρκειά της και στον όγκο των τουρκικών δυνάμεων που απασχόλησε έως ότου κατασταλεί, προσέφερε στους ήδη εξεγερμένους Έλληνες τον αναγκαίο χρόνο για να στεριώσουν την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Δεύτερον, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές Μακεδόνων στους μετέπειτα αγώνες τους για Ελευθερία, που οδήγησαν τελικώς στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ένταξή της στον Εθνικό Κορμό, με την αντίστοιχη αδιαμφισβήτητη πλέον θωράκιση της Ελληνικότητάς της».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εστιατόριο της περιοχής. Στην προσφώνησή του ο κ. Γιώργος  τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και για την τιμή που έκανε στον ίδιο αλλά και σε όλους τους Χαλκιδικιώτες να παραστεί στις Επετειακές Εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος  της Κασσάνδρας. Αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε και του χάρισε μία προτομή του φιλόσοφου Αριστοτέλη,αντίγραφο του Μουσείου των Αθηνών.

«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνηση του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, στη Νέα Ποτίδαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821.

Με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα του Αριστοτέλη και το περιεχόμενο που έδωσε στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή πρέπει να την υπερασπιστούν όλη η Δύση και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία της Δύσης, ιδίως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

«Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον τόπο μας, με τα δεινά του λαού μας και την κρίση που έχει ενσκήψει», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το βλέπουμε στην Ευρώπη, γιατί να θυμάστε και να θυμόμαστε ότι τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού, που αναπτύσσονται, κυρίως προκύπτουν επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση των ανισοτήτων και ο κίνδυνος της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα έρθει σε δυο μέρες, ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ».

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε σε όσους ζητούν λιγότερο Κράτος, λέγοντας πως άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος. «Το λέω αυτό προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος», υπογράμμισε και συνέχισε: «Και αν θέλετε είναι υποχρέωση του κράτους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, λόγω της φύσης και της ιδιοσυγκρασίας του. Γιατί ένα κράτος για να είναι δημοκρατικό το πρώτο το οποίο πρέπει να επιτυγχάνει είναι την ίση μεταχείριση των πολιτών του και τη στήριξη της κοινωνίας του. Χωρίς αυτή δημοκρατία και δη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει . Εύχομαι εμείς οι Έλληνες, ο λαός, αυτές τις δύσκολες ώρες, να υπερασπιστούμε αυτό το πνεύμα του Αριστοτέλη και την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το πνεύμα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι με τον τρόπο αυτό μεγαλοπιανόμαστε. Κάθε άλλο. Τα όρια μας τα γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως την κληρονομιά μας, ξέρουμε και το χρέος μας και αυτό το χρέος να είστε βέβαιοι ότι θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε την παρουσία του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κατάγεται από τη Χαλκιδική, αποκαλώντας τον «έναν σημαντικό Έλληνα που τιμά την Ελλάδα και την Ευρώπη».

halkidikinow.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment