Στην Ι. Μ. Λαρίσης η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” για τη νόσο του Alzheimer (ΦΩΤΟ)

Ενημερωτική ομιλία για την άνοια, τη σχέση της με τη νόσο Alzheimer και την υποστήριξη των φροντιστών ατόμων με άνοια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο «Divani» της Λάρισας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το Alzheimer που υλοποιεί ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευλογία και προτροπή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου.

Η «Αποστολή» επισκέπτεται ακριτικές περιοχές και μεγάλες πόλεις της χώρας, με στόχο την ανακούφιση του πόνου των συνανθρώπων μας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και τους τοπικούς άρχοντες.

Την σημαντική αυτή εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε για την πνευματική αντιμετώπιση της νόσου, ευχαριστώντας τόσο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο, όσο και τον Διευθυντή της «Αποστολής» κ.Κωνσταντίνο Δήμτσα για το μεγάλο πρωτοποριακό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν, καθώς και όλους τους συντελεστές της ενημερωτικής και σπουδαίας αυτής εκδηλώσεως.

Στην συνέχεια η ψυχολόγος Ηλιάνα Χρυσικάκου αναφέρθηκε στη λειτουργία της μνήμης και την άνοια και ο Λαρισαίος κοινωνικός λειτουργός, Αθανάσιος Κοντογιάννης μίλησε για την υποστήριξη των φροντιστών ατόμων με άνοια.

Όπως τονίστηκε, παγκοσμίως, 36 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια, αλλά πάνω από τα 3/4 αυτών των περιπτώσεων ενδέχεται να μην έχουν διαγνωστεί ακόμα και συνεπώς να μην έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία, πληροφόρηση και φροντίδα. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται 4,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από έκπτωση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών με προοδευτική έκπτωση στο σύνολο της λειτουργικότητας, της συμπεριφοράς και της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και ευθύνεται για το 60 – 70% του συνόλου των περιπτώσεων. Είναι μια νευρολογική νόσος, κατά την οποία η προοδευτική εκφύλιση του εγκεφάλου προκαλεί σημαντική έκπτωση της μνήμης και των άλλων γνωστικών λειτουργιών.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Divani», από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου – Πρότυπη Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

ekdilosi_alzheimer-1 ekdilosi_alzheimer-2 ekdilosi_alzheimer-3 ekdilosi_alzheimer-4 ekdilosi_alzheimer-5 ekdilosi_alzheimer-6 ekdilosi_alzheimer-8

Ι. Μ. Λαρίσης

Διαβάστε ακόμα