Ξεκίνησαν τα μαθήματα «Εις Οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» στην Ι. Μ. Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Με την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, ξεκίνησαν την Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, το απόγευμα, στην Κροκίδειο Αίθουσα της Ι. Μητροπόλεώς μας, οι κατηχητικές εσπερινές συνάξεις, με τον τίτλο «Εις Οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Μια δοκιμασμένη προσπάθεια, που αποτελεί τον καρπό της ποιμαντικής ευθύνης του Σεβ. Μητροπολίτου μας, για τον καταρτισμό του χριστεπωνύμου πληρώματος της Αποστολικής Παυλείου Εκκλησίας της Κορίνθου.

Πρώτος ομιλητής για εφέτος ο Ιστορικός-Λογοτέχνης κ. Γεώργιος Πρίντζιπας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εξισλαμισμοί στην Τουρκοκρατία». Ο κ. Πρίντζιπας στηριζόμενος στην επιστήμη της Ιστορίας παρουσίασε αρχικώς την εμφάνιση του Ισλάμ στο διαχρονικό γίγνεσθαι. Ακολούθως, επεσήμανε ότι η θρησκεία αυτή επιβλήθηκε δια της βίας, με δάνεια από τις εξ αποκαλύψεως θρησκείες, ζωροαστρικά στοιχεία και τα όσα προσέθεσε ο Μωάμεθ, στην προσπάθεια επικράτησης της και προκειμένου να εδραιωθεί δημιούργησε ακόμη και «ιερό πόλεμο» την λεγόμενη «τζιχάντ». Η βίαιη ιστορικά  παρέμβαση του Ισλάμ είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων, κυρίως των Χριστιανών, οι οποίοι δημιούργησαν «αντισώματα», ώστε να ανταπεξέλθουν στην ιμπεριαλιστική πολιτική του Ισλάμ,. Ένα από τα «αντισώματα» αυτά, το οποίο στήριξε και στερέωσε την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας, είναι το φαινόμενο των Κρυπτοχριστιανών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αν και αναγκάσθηκαν δια της βίας να αλλαξοπιστήσουν, εν τούτοις υποκρίνονταν τους Μωαμεθανούς, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πίστη τους στον Ιησού και επιτελώντας τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κρυφά.

Στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, συνεχάρη με θερμούς λόγους τον ομιλητή για την εμπεριστατωμένη εισήγηση του, τόνισε την σπουδαιότητα διαφύλαξης της πίστης μας και της Εθνικής ομοψυχίας στους χαλεπούς καιρούς, που διανύουμε και προέτρεψε τους πιστούς να παρακολουθούν ανελλιπώς τις κατηχητικές αυτές συνάξεις για την κατά Χριστόν οικοδομή τους.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

 

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα