Ακολουθία επί τη διασαλευθείση Αγία Τραπέζη στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Λητής (ΦΩΤΟ)

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και συμφώνως προς  το τυπικό που ορίζει η Τάξις της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία επί τη διασαλευθείση Αγία Τραπέζη καθώς και η πανηγυρική πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον ιστορικό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Λητής.

Το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου ε.έ, πραγματοποιήθηκε  η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων τα οποία και εναπετέθησαν επί του Αγίου Δισκαρίου εις την Αγίαν Τράπεζαν, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.

Εν συνεχεία ετελέσθη ο Εσπερινός των Εγκαινίων και της Εορτής της Αγίας ενδόξου Οσιομάρτυρος Ανυσίας, η οποία εφεξής θα τιμάται εις τον Ιερό Ναό της Λητής. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στη σημασία της Ακολουθίας καθώς επίσης και στην ιστορικότητα του Ιερού Ναού, ο οποίος ανηγέρθη τον 19ο αιώνα, ύστερα από εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία με θαυμαστό τρόπο υπέδειξε το Αγίασμα το οποίο υπάρχει εντός του Ιερού Βήματος. Παράλληλα, άξια αναφοράς είναι και η αφιέρωσις του Άλσους στο πρόσωπο της Παναγίας μας, που ευρίσκεται περιμετρικώς του Ναού και το οποίο καθηγιάσθη το 2015 από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και ευλόγησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Το πρωί της Παρασκευής, 30 Δεκεμβρίου ε.έ., ημέρα μνήμης και τιμής της Αγίας Ανυσίας, ετελέσθη η Ακολουθία επί τη διασαλευθείση Αγία Τραπέζη και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο προσήλθε συμμετέχοντας προσευχιτικώς στα τελούμενα, ενώ μεταξύ αυτών παρέστησαν ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο πρόσωπο της Αγίας Οσιομάρτυρος Ανύσιας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι εκοπίασαν προσφέροντας τα μέγιστα εμφανώς και αφανώς, για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού, ιδιαιτέρως δε, τον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας π. Γεώργιο Τσιτιρίδη καθώς και τον π. Αντώνιο Δημητρίαδη, οι οποίοι με τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια,  κατάφεραν και αποπεράτωσαν το έργο αυτό, το οποίο σήμερα μπορεί και αποτελεί ένα ακόμη στολίδι για την επαρχία μας καθώς και έναν τόπο ψυχικής αναπαύσεως και ένα λιμάνι πνευματικής δυνάμεως για το καθένα.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εδέχθη εις τους χώρους των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, τους στρατιώτες της 34ης  Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου Προκοπίδη Θωμά» της περιοχής της Ασσήρου, από τους οποίους άκουσε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα ευχόμενος καταλλήλως τα Χρόνια Πολλά ενόψει της ανατολής του Νέου Έτους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα