H εορτή των Χριστουγέννων στο Άργος (ΦΩΤΟ)

Αρχιερατική θεία λειτουργία τελέσθηκε  την Κυριακή 25  Δεκεμβρίου 2016 στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου και πολιούχο Άργους, επί της  Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.  Στην πανηγυρική θεία λειτουργία  χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Την θεία λειτουργία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου.

Ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335. Επί Πάπα Ιουλίου Α’ (337-352) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης.

Από τη Δύση ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και στην Ανατολή γύρω στο 376. Το 386 ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης.  Με τον χρόνο επεκράτησε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο εκτός της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεχίζει τον συνεορτασμό με τα Θεοφάνια.

Το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε δημόσια αργία.

argos_xristoygena1aaaaa argos_xristoygena1a argos_xristoygena1aa argos_xristoygena1aaaaaaaa argos_xristoygena1 argos_xristoygena1aaaa

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα