Η Ακολουθία της Τριθέκτης των Χριστουγέννων στην Ι. Μ. Σταγών και Μετεώρων (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Ακολουθία της Τριθέκτης και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων του Ρωμανού του Μελωδού, στον ιστορικό βυζαντινό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.

Στην ακολουθία έψαλλε ο βυζαντινός χορός ”ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΟ ΨΑΛΤΗΡΙ” ενώ το Θείο Λόγο κύρηξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μητροπόλεως π.Σωτήριος Χαρίσης, που αφού ανεφέρθηκε στο ιστορικό της Ακολουθίας της Τριθέκτης,  τόνισε πως για να βιώσουμε στην ψυχή μας τα Χριστούγεννα, πρέπει να δουμε τον Χριστό στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας.

Στο τέλος ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, συνεχάρη τους ψάλτες για την άρτια απόδοση των ύμνων, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ξεχωριστή εμπειρία της ακολουθίας της Τριθέκτης.  Ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος που έρχεται σε λίγες μέρες.

 

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΘΕΚΤΗΣ

«Κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο και μέχρι την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους (1204) οι ιερές ακολουθίες τελούνταν σύμφωνα με δύο Τυπικά: το Ενοριακό, που προέρχεται από την παράδοση της Αντιόχειας, για τις ενορίες των πόλεων και της υπαίθρου και το Μοναστικό, που προέρχεται από την παράδοση των Ιεροσολύμων, για τα μοναστήρια.

Μια από τις ακολουθίες του Κοσμικού Τυπικού ήταν η Τριθέκτη, που τελούνταν τις μεσημβρινές ώρες κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή. Η ακολουθία αυτή περιλαμβάνει μόνο ψαλμούς και συναπτές δεήσεις και ευχές κι όχι τροπάρια που αναφέρονται στις διάφορες εορτές. Κατά σειράν η ακολουθία περιλαμβάνει τρεις ομάδες Αντιφώνων, Τροπάριο της Προφητείας (που είναι σχετικό με την εορτή των Χριστουγέννων), το μεσσιανικό (σχετικό με την έλευση του Μεσσία) Ανάγνωσμα της Προφητείας που απαγγέλλεται εμμελώς, κατά την αρχαία τάξη, τα ανάλογου περιεχομένου προκείμενα, τις δεήσεις υπέρ των Κατηχουμένων, την εκτενή δέηση και τις ευχές της απόλυσης και της κεφαλοκλισίας. Η Ακολουθία αρχίζει με την τριαδική Δοξολογία «Ευλογημένη η βασιλεία…» και τελειώνει με το ειρηνικό κέλευσμα «Εν ειρήνη προέλθωμεν».

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

Ι. Μ. Σταγών και Μετεώρων

Διαβάστε ακόμα