Η Αλεξανδρούπολη τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)

Η εορτή του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, πανηγυρίσθηκε με λαμπρότητα στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της πρωτεύουσας του Έβρου, όπου φυλάσσεται τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου.
Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Τον Εσπερινό παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και οι τοπικοί Άρχοντες, ενώ έψαλλαν -κατ’ έθος- από δεξιά ο Χορός των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας και από αριστερά ο Χορός των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.
Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και ανέπτυξε επίκαιρη ομιλία παίρνοντας αφορμή από το απολυτίκιο του Αγίου. (ολόκληρη η ομιλία εδώ)
Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας βράβευσε δυο νέους ιεροψάλτες τον κ. Γεώργιο Λουκά από την Κύπρο, τελειόφοιτο φοιτητή Ιατρικής και τον κ. Κωνσταντίνο Καλυβιώτη, απόφοιτο της Σχολής Μοριακής Βιολογίας, οι οποίοι από τότε που εγκαταστάθηκαν για τις σπουδές τους στην πόλη μας συνδέθηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και ψάλλουν αφιλοκερδώς σε διαφόρους Ναούς μας και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια και τους παρέδωσε ως δώρο από μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Μετά την βράβευση των δυο ιεροψαλτών ο Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο εκκλησίασμα το αξιόλογο πόνημα του συμπολίτη μας πρώην φαρμακοποιού κ. Ελευθερίου Τσινταράκη σχετικά με την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και τον ευχαρίστησε γι’ αυτήν του την προσφορά στην ιστορία της πόλεώς μας.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της πανηγύρεως, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Παρέστησαν οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες με πρώτο τον νέο Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον οποίο ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της εικόνος του Αγίου στους δρόμους της πόλεώς μέχρι το λιμάνι όπου αναπέμφθηκε δέηση μπροστά από το κτίριο του Λιμεναρχείου.
dsc_0001 dsc_0015 dsc_0053 dsc_0054 dsc_0086 dsc_0092 dsc_0103 dsc_0107 dsc_0109 dsc_0128 dsc_0188 dsc_0257 csc_0264 dsc_0045 dsc_0057 dsc_0071 dsc_0107-1 dsc_0205 dsc_0252
Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
Διαβάστε ακόμα