Η εορτή του Αγίου Διονυσίου στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Μέσα στην ευφρόσυνη προεόρτιο και Ιερή περίοδο των Χριστουγέννων, εορτάστηκε για μία ακόμη φορά, στο εν Πύργω Μετόχιον της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του Ζακυνθίου, με ιδιαίτερη Πνευματική αγαλλίαση και Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, ο αγιασμένος και ανεξικάκος Επίσκοπος, «ο Άγιος της Συγγνώμης», ο Άγιος Διονύσιος Επίσκοπος Αιγίνης ο Θαυματουργός, ο οποίος ποίμανε το πνευματικό του ποίμνιο στην Αίγινα, καθώς λέγει η Θεία Γραφή, «μετ’ επιστήμης», σαν αληθινός δηλαδή και καλός ποιμένας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ενώ παράλληλα δίδαξε το μεγαλείο της αγάπης και της συγχωρητικότητας, επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ζάκυνθο, συγχωρώντας τον φονιά του αδελφού του! Αυτή δε είναι μια ξεχωριστή και μοναδική πράξη στους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας, για την οποία δεν υπάρχει ανθρώπινο μέτρο για να την κρίνουμε.

Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, πλαισιωμένος από χορεία Ιερέων της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής.

Ανήμερα δε της εορτής κατά την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον. Μετά το τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως, προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου και εν μέσω πλήθους πιστών, στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, έλαβε χώρα η Λιτάνευσις της Ιερής Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου (καρπός της δεξιάς χειρός του Αγίου Διονυσίου), το οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός προς ευλογία και αγιασμό, των ευλαβών κατοίκων του Πύργου, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα εις το Ιερό Μετόχιον Αυτού.

Αξίζει δε να σημειωθεί τέλος ότι κατά τις άνω Ιερές ακολουθίες, στα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής αυτής, ψάλλοντας θαυμάσια ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, τα «Τραγούδια του Θεού», σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, δηλαδή τους Ιερούς Ύμνους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι μας ανεβάζουν από την Γην εις τον Ουρανόν.

img_3007 img_3015 img_3017 img_3043 img_3074 img_3077 img_3088 img_3095

Εκ του Ιερού Ναού

 

Διαβάστε ακόμα